Банкеръ Daily

Общество и политика

Екоминистерството е с 10 млн. лв. дефицит към този момент

"Бюджетът на МОСВ е 64 млн. Заварвам го с 10 млн. дефицит". Това заяви служебният министър на околната среда и водите Асен Личев, който представи на брифинг първите си впечатления, след като е поел ръководството на министерството.

По думите му липсват основни политически и стратегически документи. Освен това той твърди, че не е приет националният проект за управление на отпадъците и не е завършена националната приоритетна рамка. 

"Няма един лев за осъществяване на основните политики на министреството до края на годината", добави той.

Асен Личев обясни, че е искал при встъпването си в длъжност да забрани вноса на отпадъци за изгаряне. "Оказа се, че нямам правна възможност, защото всеки, който е получил комплексно разрешително, в което има условие да изгаря отпадъци, то няма как да го забраня", обясни служебният министър.

Той е искал също да започне почистване на реки, язовири и незаконни сметища. "Обърнах се към директора на ПУДООС да организира и финансира този вид дейност, но той ми каза: „Аз мога и да не управлявам ПУДООС тази година, защото няма с какво”. Направих я зам.-министър поне да й намеря работа", заяви Личев.

Министърът уточни, че Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде променен и преработен.

"Да вкараме в плана един спа център в „Овча купел“, който може да е най-големият в Европа, а и в света. Да направим инсталации за кинетично използване на енергията на река Дунав съвместно с ръмънците по протежението на общата ни граница. Това е приложено в Австрия. Другата ми голяма мечта е да построим пристанище на Капитан Андреево", изброи министър Личев. 

Припомняме, че преди да стане служебен министър Асен Личев бе дългогодишен директор на дирекция "Води" и е отдавна в министерството на екологията, както и да се е казвало през годините. Във всяка една минута той може да каже оттока на всяка река, колко остава до преливането й и коя дига е проблемна.

През 2004 г. ръководеше разработването на Закон за управление на водите. Той бе приет на първо четене от Народното събрание и след това замразен завинаги.
В него казваше, че ако загубите по водопреносната мрежа са над 25% те трябва да са за сметка на ВиК или концесионера, а не да се надписват в сметките на потребителите.

При създаването на "Българския ВиК Холдинг", който сега комисията на Мая Манолова разследва, Личев беше поканен за негов директор от зам.-регионалния министър Николай Ненков. Не само отказа, а и обяви, че тази структура е неефктивна и ненужна, а вкараните в нея 1 милиард лева ще потънат в чекмеджета.

Личев е първият и засега единствен човек, който постави проблема за изчезващите карстови води при строежа на магистрали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във