Банкеръ Daily

Красимир Вълчев:

Екологичното образование ще става все по-необходимо

Екологичното образование ще става все по-важно и необходимо за децата, които ще живеят в 21 век, в условията на климатични промени. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при награждаването на участниците в конкурс за добри практики, свързани с екологичното образование и формиране на гражданска отговорност у децата и учениците, организиран от Синдиката на българските учители (СБУ) в комплекс „Камчия“.

Просветния министър подчерта, че в условията на пандемия предизвикателствата пред българското образование са още по-големи, но трябва да се положат усилия за приобщаването и възпитанието на всяко дете. Той акцентира върху възпитателната роля на училището за гарантирането на по-добро здраве и развитие на учениците. 

Председателят на СБУ Янка Такева апелира учителите да обменят добрите практики помежду си, да се усъвършенстват, защото носят отговорността за подготовката и възпитанието на учениците.

Препоръчително е за учителите, които преподават на различни класове, да носят маски или шлемове, докато са в училище, коментира още Красимир Вълчев пред репортери. Министърът уточни, че за провеждането на занятията през предстоящата учебна година в България е избран моделът на невзаимодействие между паралелките, подобен на този в редица други държави. 

"За учениците от една паралелка се възприема, че са една група, която няма как да не си взаимодейства вътрешно. Това позволява на учениците от тази паралелка по време на учебен час да не стоят с маски. При началните учители не е проблем, тъй като те работят с един клас. Проблемът е, когато един учител работи с много класове, затова е задължително, когато учителите сменят паралелки, да спазват дистанция между учениците. Това, за съжаление, ще затрудни част от ефективността на педагогическата работа. Тези учители няма да могат да ходят между чиновете, но ще могат да работят с повече класове", посочи Вълчев.

Според избрания модел, ако има едно заболяло дете, ще бъде карантиниран само съответният клас. Министърът на образованието обърна внимание и на това, че проблем за предстоящото провеждане на занятията остават т.нар. критични зони - коридори, тоалетни, училищен стол, учителски стаи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във