Банкеръ Weekly

След скандала "Камчия"

Екоактивисти към Борисов: Разчистете кражбата на века по цените на заменките!

Държавата да си върне отчуждените със скандални заменки от кабинета "Станишев" крайбрежни и горски имоти на същите цени, на които са били придобити от инвеститорите при управлението на тройната коалиция. Призивът на активистите от Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата "Зелени закони" е отправен в писмо до премиера Бойко Борисов в разгара на скандала с подменената на тъмно заповед, с която екоминистерството трябваше да въведе забрана за строежи върху огромна площ с най-големия комплекс дюни по Черноморието.

Докато ведомството прави проверка с обещанието на министър Емил Димитров да накаже нарушителите, еколозите надградиха искането си за издаване на нова забранителна заповед с призив за радикална ревизия на заменките. Искането е "да бъде възстановена законността на Камчийски пясъци, най-големият комплекс от дюни в България, с площ над 4000 декара".  

"Заповедта трябва да бъде отменена и да се издаде нова, в която да бъдат включени отпадналите забрани. Но това правителство има последна възможност да поправи изцяло беззаконията, допуснати от кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев по отношение на тази част от българското крайбрежие, представляваща най-големия комплекс дюни в България. През 2005 г. кабинетът на НДСВ променя собствеността на плажове, дюни и гори от публична държавна в частна държавна, като по този начин отваря пътя към замяната на тези ценни места за евтини и разпокъсани гори в Северозападна България. Самата замяна на над 4000 декара дюни е извършена от правителството на Сергей Станишев по схемата “кон за кокошка”. Новият собственик на земите и до днес е неизвестен и се крие зад фиктивни фирми.

Преди да дойде на власт Борисов нееднократно говори за заменките като за “кражбата на века”. А от всички заменки на Тройната коалиция безспорно тази на Камчийски пясъци е най-грандиозната - нанесената щета на държавата по наши консервативни оценки се доближава до един милиард лева. Затова Коалиция “За да остане природа в България” и “Зелени закони” настояват премиерът Борисов да използва последните дни на своето правителство, за да се опита да поправи тази щета. Поискахме от Борисов да нареди на министъра на регионалното развитие и благоустройството да:


  • Промени предназначението на урбанизирани терени на горски и земеделски фонд;

  • Актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени.

С тези действия ще бъдат в съответствие с чл. 6, ал. 4, т. 4 от Закона за устройството на черноморското крайбрежие, според който пясъчните дюни са публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна. И в съответствие с чл. 18, ал 1 от Конституцията на РБ, според който крайбрежната плажна ивица представлява изключителна държавна собственост. 

“Зелени закони” започна кампания “Последните 100 дни”, в която призовава правителството да използва оставащото си време на власт, за да свърши несвършена с години работа за защита на българската природа - като сред най-важните стъпки са защитата на всички заменки и дюни", се казва в писмото до премиера. 

 

 

 

 

 


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във