Банкеръ Daily

Общество и политика

Екоактивисти алармират за пропуски в управлението на „Натура 2000“

За сериозни проблеми и пропуски в управлението на „Натура 2000“ алармират природозащитници. Според тях е допускано неправомерно изразходване на средства, липсва качествен мониторинг на защитените зони.

Твърденията се основават на анализ на разработвания от екоминистерството документ за дейностите и целите в новия програмен период до 2027 година.

Страната  ни не извършва полеви проучвания на природозащитното състояние, коментира пред БНР Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие“. „Липсва адекватна и верифицирана научна информация и проучвания, на които да се стъпи“, посочи той.

Затова не се изготвят обективни данни за защитените местности и заплахите към тях, допълва Цветков. „Според министерство на околната среда и неговите доклади не съществува унищожаване на дюни и степи и застрояване на крайбрежието. Не се изсичат вековни гори в нашите национални паркове и планини. Няма бракониерство“, изтъкна той.

Еколозите откриват пропуски и в планирането на европейското финансиране. Така например за премахването на нетипична храстова и дървесна растителност МОСВ ще изразходва 10 милиона евро, посочва Катерина Раковска от WWF България. „На какво се базира, че това е най-важната дейност и за нея трябва да е най-голямата сума, въобще не става ясно“, попита тя.

Неефективното управление на „Натура 2000“ може да доведе до наказателна процедура и прекратяване на европейското финансиране, допълват природозащитниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във