Банкеръ Daily

Общество и политика

Екипът на Стоилов подготвя предложения за законодателни промени

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов и неговият екип през следващите месеци ще се съсредоточат върху подготовка на предложения за законодателни промени. Те ще засягат закриването на специализираното правосъдие и прилагането на нормативна уредба за последствията от Закона "Магнитски".

Ще бъде направен преглед в Бюрото по защита и ако се открият лица, извършили действия, накърняващи престижа на службата, ще бъдат взети съответстващи решения. Това каза на пресконференция министърът. Той коментира темата за прехвърляне на Бюрото за защита от прокуратурата на правосъдното министерство. "Много от служителите може би ще искат да се върнат в НСО. Това решение вече зависи от тях, от ръководителя на Службата за охрана. Аз съм заявил, че служителите, които желаят и които показват необходимите професионални качества, включително и ръководителя на бюрото, могат да продължат да изпълняват своите задължения", посочи Стоилов. И уточни, че са определени хората от страна на Министерството, а вече и от страна на Главна прокуратура, които ще участват в приемно-предавателната дейност. Като има амбицията това да бъде извършено в рамките на няколко седмици.

На въпрос дали главният прокурор Иван Гешев ще ползва охрана, министър Стоилов отговори, че той не е давал такава заявка. "Мисля, че сега ползва охрана от Бюрото по твърдения за застрашеност. При преминаването на Бюрото този въпрос трябва да се реши, тъй като той е едно от лицата, които с основание се ползват от охраната на НСО. Ако има други основания, трябва да се прецени вече въпросът за начина на неговата охрана. Досега не са постъпвали официални искания по какъв начин това да бъде извършвано", обясни министърът. 

Той припомни за развитието на исковете, свързани с дейността на министерството. Става въпрос за иска към Конституционния съд за тълкувателно решение за правомощието на министъра на правосъдието да иска освобождаване на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и на главния прокурор: "Това дело е образувано. То е допуснато и очаквам още преди приключване на дейността на служебното правителство да разполагам с решението на Конституционния съд. Другото дело пред ВАС също е образувано, тъй като в него оспорвам отказа на ВСС да разгледа по същество внесеното искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор. Напоследък възникнаха затруднения по прилагането на единната информационна система на съдилищата."

По думите на правосъдния министър тази седмица Висшият съдебен съвет подновява своята дейност и в неговия дневен ред са включени стартиране на процедурата за избор на председател на ВКС. 

Янаки Стоилов изтъкна необходимостта от развитие на нормативната уредба.

"В първото издание на служебното правителство съсредоточихме своето внимание върху текущото управление, давайки си сметка, че няма как да разчитаме на приемане на промени в законодателството. Наблюдавайки недостатъчно високия капацитет на последното Народно събрание и рисковете да бъдат прокарвани промени, които не винаги съответстват на обществения интерес, по-голямо внимание в следващите месеци ще отделим на подготовката на законодателни изменения.

Според направения анализ на специализираното правосъдие и моделът, който предлагаме за един по-гъвкав начин на премахване на специализираните съдилища и прокуратури, ще отразим в законопроект, така че да се запазят положителните страни на специализираното правосъдие със създаването на съответни отделения и отдели в седалището на апелативните райони. Също така могат да се предложат промени за предотвратяване на злоупотребите с възлагането на ин хаус дейности", уточни министър Стоилов.

В ресорното министерство се подготвя и нормативна уредба във връзка с прилагането на Закона "Магнитски".

Facebook logo
Бъдете с нас и във