Банкеръ Daily

Общество и политика

Екипът на Сашо Пенов ще работи по действащите дългосрочни стратегии

Министерството на образованието ще се стреми новата учебна година да започне и да премине в максимална степен присъствено. Това заяви министър Сашо Пенов, който представи приоритетите в своята работа.

Служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов очерта две рискови теми пред образованието през следващите месеци. Едната е влошаване на епидемичната обстановка, а другата - средствата за отопление в учебните заведения.

"Принципът и желанието ни е според обективната ситуация е да насърчаваме максималното присъствие. Мисля, че средствата не са проблем на държавата, за да се осигури нормалното протичане на учебния процес през зимните месеци", каза той.

Сред близките цели на министерството са обезпечаването на началото на учебната година откъм кадри и осигуряване на материалната база. Предстои среща с началниците на регионалните управления на образованието, както и задействането на механизма за деца, подлежащи на приобщаващо образование. Ще се направи и анализ на обучението на българите в чужбина.

Във висшето образование се наблюдават планираните мерки, които вече подлежат за обществени консултации, за да се предложи изпълнението на стратегията.

Министърът заяви категорично, че средства за отопление на училищата ще се намерят и няма да има проблем през зимата.

Проф. Пенов обяви, че му предстои среща с началниците на регионалните управления на образованието, за да получи обратна връзка за готовността на училищата за новата учебна година.

Министърът вече е посетил 18-о и 3-о училище, но има огромното желание да посети максимален брой училища в страната.

Според него идеите на предишното ръководство на министерството на образованието за обединяване на университетите са все още в много начална фаза на обсъждане.

Новият екип на Министерството на образованието и науката ще продължи да работи по действащите дългосрочни стратегии, по които има консенсус в обществото, посочи министър Сашо Пенов, който представи и екипа си.

В него като заместник-министри влизат Албена Чавдарова - професор в Софийския университет, Мария Гайдарова с ресор „Предучилищно и училищно образование“ и Надя Младенова, която ще отговаря за европейските фондове.

Димитър Здравков е началник на кабинета на министъра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във