Банкеръ Daily

Общество и политика

Екипажът на заседналия кораб отказва да бъде евакуиран

На този етап деветчленният екипаж на заседналия край Камен бряг кораб отказва да бъде евакуиран. Това съобщи на брифинг Румен Николов от "Морска администрация – Варна". Той отрече появилата се информация, че от снощи е започнала евакуация. Отправени се писмени искания към собственика на плавателния съд. Официалният отговор оттам е, че към този момент екипажът е в безопасност и не е необходимо напускане на кораба. Предвидено е на екипажа да бъдат осигурени условия за прегледи и за битуване на брега. За да се случи това, е необходимо съгласието на собственика, уточни Николов. Два начина за евакуация са осигурени до този момент - чрез спасителна мрежа и парапети, които вече са изградени, както и чрез въжена линия – т.нар. тролей.

Създадена е координация и с Окръжната прокуратура, защото има образувано досъдебно производство. След евентуалното карантиниране на екипажа, той ще бъдат разпитан, уточни Васил Карапанчев, областен управител и председател на кризисния щаб, създаден за освобождаването на заседналия кораб.

Второто направление, по което се работи, е недопускане на екокатастрофа. Разработен е план за следващия етап на процеса по изваждане на кораба. Разтоварването ще се извърши с плавателни средства. Засега се водят разговори с плавателен съд, който да подходи в близост и да се намали дистанцията за претоварване на кораба. "При изтеглянето или промяната на тежестта на кораба е възможно да се получи пречупване. В тази връзка се подготвят съответните планове за укрепване на плавателния съд в процеса на изтеглянето му", обясниха още от "Морска администрация".

През следващите дни предстои още един водолазен оглед на състоянието на кораба след лошото време, което се очаква. След това ще се пристъпи към операция по облекчаване на товара и последващо изтегляне. Прогнозите показват, че в понеделник-вторник вятърът ще утихне, а вълните ще са по-малки. В момента сензорите показват, че те са около 1,76 м и затова не може да се предприемат никакви действия.

Има процеп на носа на кораба, през който е нахлула вода, но не е сериозно. Има и протриване на кораба с размери - 40-50 см и ширина 7-8 см. Няма нарушаване на целостта на хамбара. Редовно се правят измервания.

Кметът на община Каварна Елена Балтаджиева заяви, че е издала заповедта за частично бедствено положение, защото става въпрос за опазване на околната среда и недопускането на екокатастрофа. Частичното бедствено положение е в сила през следващите 7 дни на територията на Каварна, село Камен Бряг и местността Яйлата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във