Банкеръ Weekly

Общество и политика

Екипажът на Радев

Проф. Огнян Герджиков
S 250 c4d24452 ca27 46cf a166 5e9490df2ddc
S 250 74dfcbdb c91e 4c85 8bf1 0d51c49fbe60
S 250 c095d201 5179 4293 b315 06cfba497749
S 250 61ac78bd 7682 4e27 bcd0 e897f85fec6f

Президентът Румен Радев изпълни обещанието си и точно една седмица след като се закле пред Народното събрание, го разпусна, насрочи датата за изборите и назначи служебно правителство. Както се очакваше, председателят на 39-ия парламент проф. Огнян Герджиков склони да стане за кратко премиер. Любопитното обаче е, че това е вторият служебен премиер (другият бе Ренета Инджова), който е бил член на борда на Обединена българска банка в зората на демокрацията.

Герджиков ще има четирима заместници, а кабинетът ще се състои от 19 министри. Бяха разбити на пух и прах съмненията и спекулациите, пускани лично от премиера в оставка Бойко Борисов и от десния сектор, че БСП ще реди правителството на Радев, то ще е червено, тип "Орешарски", и че той е под чехъла на Нинова и Йотова и т. н.

След като съставът на следващия кабинет стана известен, почти всички признаха, че той е балансиран и неутрален, какъвто трябва да бъде наистина. Това, което прави впечатление, е, че в него са събрани експерти от всички политически цветове, хора с либерално мислене и административен опит.

Служебният премиер проф. Герджиков е роден през 1946 г. в София. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт "Макс Планк". На 5 юли 2001 г. бе избран за председател на 39-ото Народно събрание. На 4 февруари обаче 119 депутати гласуваха Герджиков да напусне своя пост и по този начин бе свален предсрочно. Всъщност, той стана косвена жертва на скандалите между НДСВ и ДПС за анонсираната приватизация на "Булгартабак". Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Носител на орден "Стара планина". 

Най-добрият бюджетар в държавата - Кирил Ананиев, е финансовият министър в служебното правителство. Той започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., като преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление "Държавни разходи" и заместник-министър на финансите в четири последователни правителства - на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и във второто на Бойко Борисов. Между 2009 и 2011 г. той бе секретар по финансовата политика в администрацията на президента Георги Първанов, а през 2013-2014 г. и съветник към политическия кабинет на министър-председателя Пламен Орешарски.

Единственият кадър на социалистическата партия е Деница Златева, която ще е вицепремиер по председателството на Европейския съюз. Международничката на "Позитано" 20, която е и член на Изпълнителното бюро на БСП, преди дни стана и секретар на президента Радев със същия ресор. Тя бе част от предизборния му екип и обикаляше с него страната по време на кампанията, като отговаряше за програмата му. Златева беше съветник в политическия кабинет на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева в правителството на Сергей Станишев. Тя е вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените. Владее немски, английски, руски и испански език.

Ако в състава на служебния кабинет на президента Радев се търси някаква приемственост, то несъмнено това е Малина Крумова - вицепремиер и министър на еврофондовете. Тя е висш чиновник от първия кабинет на Бойко Борисов, заместник-министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков, съветник на другия служебен премиер - Георги Близнашки, а последно бе част от екипа на вицепремиера Томислав Дончев, като ръководеше Дирекция "Системи за управление на средствата от ЕС". При тази биография не е никак случайно, че сега Крумова е избрана от Радев да отговаря именно за еврофондовете.

Името на Малина Крумова стана популярно през 2009 г., когато пое управлението на закъсалата по онова време оперативна програма "Околна среда". Четири години по-късно обаче (през 2013-а) тя подаде оставка заради писмо от Еврокомисията, с което официално ни уведомиха, че плащанията по екопрограмата са временно замразени. А причината за това бе одит, установил недостатъци на системата за управление и контрол. Като мотиви за напускането си Крумова посочи, че тя и управляваното от нея ведомство са подложени на "линч от парламентарната и медийната трибуна", а въпросът с цитираните нарушения при управлението на програма "Околна среда" бил преувеличен.

Третият вицепремиер, който поема и здравеопазването, е д-р Илко Семерджиев, който е един от основните критици на действията на Петър Москов. Бил е заместник-министър на здравеопазването в три правителства - на Любен Беров, Стефан Софиянски и Иван Костов. Основоположник е на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като на 8 март 1999 г. е назначен за неин директор. На 21 декември същата година е избран за министър на здравеопазването при промените в правителството на Иван Костов. Остава на поста до края на мандата. Д-р Илко Семерджиев е идеолог на здравната реформа. Започна я, но тогава времето не му стигна да я доведе до успешен край.

Вицепремиер ще е и бригаден генерал от резерва Стефан Янев, който поема и военното министерство. Той е бил три години аташе по отбраната на България в САЩ. Има опит в работата като офицер в Брюксел. Бе дясна ръка на Николай Цонев, когато той бе шеф на военното ведомство. Навремето ген. Стефан Янев се прочу с това, че само за месец бе началник на военното училище "Васил Левски" във Велико Търново. Той си тръгна от НВУ със скандал и се пенсионира едва на 44 години. Според някои източници генералът е минавал за любимец в Пентагона. Той е работил като офицер за анализ към Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия и началник на департамент "Tрансформации" в Центъра на НАTО за борба c тероризма. Между 2007 и 2010 г. е последователно директор на дирекция "Отбранителна политика" към Министерството на отбраната, директор на дирекция "Политика за сигурност и отбрана".

Опитният дипломат с евроатлантическа ориентация Ради Найденов поема Министерството на външните работи. Той дълги години беше говорител на ведомството, но публичната му кариера започва, след като Симеон Сакскобургготски стана министър-председател и той стана началник на кабинета му. След това му е поверен ключовият пост на главен секретар на Външно в първия кабинет на ГЕРБ, когато министър бе Николай Младенов. После става посланик в Берлин. Освен сериозен дипломатически опит Найденов има такъв и в провеждането на избори зад граница. 

Служебният вътрешен министър Пламен Узунов е полицай с дълга и успешна кариера в дирекцията на МВР в Пловдив. Кариерата му стартира от Второ РУП - Пловдив, като оперативен работник в групата "Престъпления срещу личността". Основната му дейност е разследване на тежки престъпления, убийства, изнасилвания. Узунов е бил в екипа, работил по разбиването на т.нар. Коматевска банда, която в края на 90-те извърши три въоръжени нападения над обменни бюра в Пловдив, двама сарафи бяха брутално разстреляни, а друг - тежко ранен.

От 2004 до 2006 г. е началник на сектор "Криминална полиция" във Второ РУП. След това оглавява сектор "Криминална полиция“ към Областната дирекция, после е началник на Пето РУП и Второ РУП в града под тепетата. През декември 2013 г. тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев назначава Узунов за директор на областната дирекция. Заема поста до лятото на 2015 г., когато подава оставка, след като негови подчинени прикриха извършител на тежко пътнотранспортно произшествие със смъртен случай. Узунов е семеен, с две деца - син на 19 и дъщеря на 17 години.

Министър на правосъдието в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков е Мария Павлова,  следовател в Националната следствена служба. Тя е родена през 1971 г. в  Пловдив. Завършва средното си образование в ЕСПУ „Светлозар Попов“ - Пловдив, през 1990 година. През 1996 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 1998 до 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба. От 2006 до 2012 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2012 г. е следовател в Националната следствена служба. През 2016 г. е избрана от Общото събрание на следователите в Националната следствена служба за член на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС. Омъжена. Има едно дете.

Новият служебен министър на туризма също не е случайна фигура. Стела Балтова има дълга кариера в държавните структури, като в периода 2002-2005 г. бе ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в посолството ни в Дания, през следващите две години бе експерт в дирекция "Външноикономическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката, а през 2007-а тогавашният министър-председател Сергей Станишев я назначи за заместник-председател на Държавната агенция по туризъм. След като първото правителство на Бойко Борисов "вкара" туризма в Министерството на икономиката и енергетиката, Балтова продължава да работи там, като през 2010-а ръководеше проекта "Маркетингови проучвания и оценка на ефективността на националния маркетинг", чийто бюджет бе 4.3 млн. лева. Никак не е за пропускане и това, че през 2014-а, когато се сформираше кабинетът "Борисов 2", Стела Балтова бе едно от предложенията на браншовите туристически организации за заместник на Николина Ангелкова. Номинацията в крайна сметка не бе приета, но ясно показва, че Балтова е предпочитана от туристическото лоби и няма да е чудно, ако именно то е предложило кандидатурата на Радев. 

Служебен министър на околната среда и водите е деканът на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Ирина Костова има бегъл досег до държавните структури, като досега е била член на Висшия консултативен съвет по водите към Министерството на околната среда и водите. Работила е обаче по редица ВиК проекти в цялата страна и е запозната отблизо с процесите в сектора.

Подобно на предшественичката си Теменужка Петкова, и служебният министър Николай Павлов влиза като почти непознато за обществеността лице в кабинета. До назначаването си той бе изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД, а преди това  бе финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК. Още докато бе в електрокомпанията, от имотната му декларация, подадена до Сметната палата, стана ясно, че заедно със съпругата му Надежда са успели да натрупат близо 300 хил. лв. във влогове в наши финансови институции.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев се очертава като най-спорната фигура в служебното правителство на президента Радев. Той идва от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), където бе заместник генерален директор точно по времето, когато емблематичната за модела КОЙ компания - "Водстрой 98", заедно с няколко сателита си осигури камара от обществени поръчки за стотици милиони левове, използвайки рамкови споразумения. Малцина си спомнят, че преди да влезе в НКЖИ през 2007 г. като заместник генерален директор, той бе част от политическия кабинет на тогавашния министър на транспорта от БСП Петър Мутафчиев. Още тогава назначението на 27-годишния по онова време Алексиев предизвика сериозни брожения в националната компания, тъй като му бе дадено да организира и контролира дейността на двете дирекции, които пряко отговарят за европейските проекти и стратегическите инвестиции. Сега целият транспортен сектор буквално е "настръхнал" срещу това назначение. 

За министър на регионалното развитие в служебното правителство е избран Спас Попниколов. Инженерът, специалист по пътно строителство, е малко известен в публичното пространство. Той е роден през 1969 година. От 2008 до 2017-а е учредител и ръководител на инженерно-консултантска фирма, която предоставя инженерни услуги в инфраструктурното строителство. От 2003 до 2007 г. работи в Министерството на регионалното развитие и благоустройството като държавен експерт в Дирекция “Благоустройство, инженерна инфраструктура и ландшафт” и в Звеното за изпълнение на проекти по програма ФАР. В периода от 1997 до 2003 г. заема длъжности на управител, ръководител строителство и ръководител обекти в частния сектор. Получава висшето си образование в УАСГ през 1997 г. с придобита специалност "Строителен инженер по транспортно строителство". Говори английски и руски език.

Добре познатият в академичните среди доц. Теодор Седларски е служебен министър на икономиката. Той е декан на Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и щатен преподавател в катедра "Икономика" от 2005 година. Завършил е Виенския икономически университет, а също и швейцарския университет "Санкт Гален". Работил е в Deutsche Bank - Франкфурт, Германия, а преди това и в банка "Биохим". Има поредица от научни публикации на икономическа и финансова тематика. 

Министър на труда и социалната политика в служебния кабинет стана Гълъб Донев. Той беше заместник на Ивайло Калфин в социалното министерство до оттеглянето му през май миналата година. Донев е с дългогодишен стаж в социалните институции, бил е главен секретар и директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика, оглавявал е "Главната инспекция по труда".

Образованието ще поеме проф. Николай Денков, който до април миналата година беше заместник-министър на образованието с ресор "Наука". Той напусна поради "съществени различия с приоритетите и стила на работа" на министър Меглена Кунева и след като тя извади от ресора му развитието на оперативната програма. Сега отново на него се пада да финализира конкурсите за научни центрове за 350 млн. лв. по оперативната програма “Наука“.

Проф. д-р Христо Бозуков е служебният министър на земеделието и храните. Той започва научната си кариера през 1984 г. в Института по тютюн и тютюневи изделия, където от стажант извървява пътя до агроном и стига до директор на научното звено. През 2013 г. проф. д-р Бозуков е назначен за директор на Селскостопанската академия (ССА) и я управлява до 2015-а. 

Един от най-големите експерти по теория и методика на спортната подготовка - проф. Даниела Дашева, е новият министър на младежта и спорта в служебния кабинет. Дашева, която има редица научни публикации, е завършила Учителския факултет на ВИФ "Георги Димитров" (НСА), с втора специалност треньор по баскетбол. През 1991 г. защитава докторска дисертация, през 2004 г. защитава дисертация за научната степен "Доктор на педагогическите науки". От 1991 до 1994 г. е преподавател във Висшето училище по физическо възпитание и спорт в гр. Мостаганем, Алжир, след което придобива магистърска степен по спортна психология към Католическия университет в Льовен, Белгия.

Актьорът Рашко Младенов, който има и административен опит като директор на различни театри в София и страната, е министър на културата. Той е един от хората с ясни позиции по театралната реформа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във