Банкеръ Daily

Общество и политика

Екатерина Захариева разговаря с австрийския и с румънския си колега за проблемите с прибиращи се от Европа българи

Екатерина Захариева

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е разговаряла по телефона с колегите си от Австрия и Румъния – Александър Шаленберг и Богдан АурескуПоводът за телефонния разговор е била заповедта на министъра на вътрешните работи на Австрия от полунощ българи да не бъдат допуснати да влизат в Австрия и да преминават през страната.

Министър Захариева е заявила, че не е уведомена да има промяна в постигнатата договорка между българското и унгарското правителство автомобилите с българска регистрация да се пропускат всяка нощ към Унгария между 21 часа и 5 часа сутринта местно време и отправи искане те да бъдат пропускани.

Министър Шаленберг е уверил, че Австрия няма нищо против българските граждани да преминават през територията на страната на път към дома. Причината днес да се ограничи придвижването на български автомобили през австрийска територия било от хуманитарни подбуди, тъй като по пътищата се образували огромни опашки, а пътниците нямали достъп до храна и вода.

Българският вицепремиер е информирала своя колега, че в резултат на тези мерки има струпване на огромен брой български граждани по различни паркинги на магистралата от Виена и на границата между Австрия и Германия, което също причинява огромни затруднения на нашите сънародници, част от които пътуват и с малки деца.

Ауреску е съобщил, че е помолил унгарската страна да отвори за товарен трафик ГКПП Борш, Ченад и Нъдлак 1 (първокласен път), тъй като в момента единственият пункт за преминаване на камиони – Нъдлак 2 (по автомагистралата), е недостатъчен да поеме трафика.

По инициатива на министрите Захариева и Шаленберг ще бъде организиран конферентен разговор на външните и на вътрешните министри от България, Австрия, Румъния и Унгария за предприемане на допълнителни мерки с цел улесняване на сухопътния трафик на тези държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във