Банкеръ Daily

Общество и политика

Екатерина Захариева призова за нови, свободни и честни избори в Беларус

Призоваваме още веднъж властите в Минск за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници и всички задържани по време на мирните протести, за бързо и ефективно разследване на случите на полицейско насилие и за започването на реален национален диалог с опозицията, с крайна цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните изисквания на белоруския народ, заяви външният министър на България Екатерина Захариева след среща с беларуския опозиционен лидер Светлана Тихановская. 

Захариева съобщи, че посланикът ни в Минск Георги Василев е отзован за консултации с решение на Министерството на външните работи. 

"Право на всеки народ е да живее в свободна държава. В тежките моменти днес именно жени като нея поведоха битката за демокрация. Държавите от ЕС трябва недвусмислено да подкрепят беларуския народ и да покажат солидарност с него. Ще продължавам да бъда тясно ангажирана със събията в Беларус и да следя как се развива ситуацията там. Уведомих Светлана, че днес посланикът ни в Минск Георги Василев връчи нота на МВнР на Беларус с решението на българското МВнР да го отзове за консултации. Това е знак на солидарност с нашите партньори Полша и Литва, след като Беларус поиска от тях да намалят състава на мисиите на двете страни и те отзоваха посланиците си. Подобни решения взеха и други държави от ЕС.", коментира Захариева.

Междувременно бе съобщено, че бившата кандидатка за президент Светлана Тихановская е обявена за междудържавно издирване на територията на Руската федерация. Срещата й със Захариева се проведе в Братислава.

Тихановска бе кандидат за президент в Беларус на изборите, проведени на 9 август 2020 г. Според официално обявените резултати от гласуването, тя спечели малко над 10% от гласовете, завършвайки на второ място. Тихановска не призна резултатите. На този фон в страната започнаха масови протести на несъгласните с резултатите от изборите. Тихановска напусна страната и инициира създаването на Координационен съвет (КС) на опозицията, който обяви, че ще се бори за обявяването на нови избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във