Банкеръ Daily

Общество и политика

Екатерина Захариева е служебен вицепремиер по икономическа политика

Екатерина Захариева е служебен заместник министър-председател по икономическа политика, служебен министър на регионалното развитие и служебен министър на инвестиционното проектиране. Тя участва и в предходния служебен кабинет от 13 март до 29 май 2013 г. като заемаше поста на заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. След това стана началник на Кабинета на държавния глава.

Захариева е родена е на 8 август 1975 г. Завършила е Eзикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик, с изучаване на немски език. Има магистърска степен по право от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

От 2001 г. до 2003 г. работи като адвокат, а след това е назначена за юрисконсулт. От 2007 г. е директор на дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване" в Министерство на околната среда и водите.

От август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресори Законодателство; Устройство на територията и проекти; Държавна собственост; Жилищна политика; Концесии; ГРАО; Регионално развитие; Търговски дружества и държавни предприятия.

Има специализации по "Развитие на способностите за извършване на оценка на въздействие на законодателство и политики” по проект "За добро обществено регулиране: институционализиране на процеса на оценка на въздействието в държавната администрация", Консорциум „Джейкъбс енд Асошиейтс Юръп Лимитид”;  по Европейско право; "Човешки права и околна среда" във Венецианска комисия в Триест, Италия;  по "Стратегическо планиране и координация за оценка на въздействието на законодателство и политики и участие на обществеността във взимане на управленски решения“ в Института по публична администрация в Дъблин, Ирландия, и в Националното училище по администрация в Париж, Франция.

На 23 януари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за Главен секретар на Президента.
Владее английски и немски език.

Facebook logo
Бъдете с нас и във