Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕК следи отблизо ситуацията в България

Говорител на  Европейската комисия обяви в четвъртък, че ЕС следи отблизо ситуацията с протестите в България. 

Хиляди българи се събраха пред парламента в София в сряда в рамките на един от най-големите протести до момента. Вече два месеца продължават демонстрации, призоваващи за оставката на премиера Бойко Борисов, пише "Ройтерс"

Въпреки че отказал да уточни дали полицията е преминала границата на допустимото, говорителят казва, че: "Мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава и ние подкрепяме правото на мирен протест.

"Всяко използване на сила винаги трябва да се упражнява по пропорционален начин.“, заявяват от ЕК пред "Ройтерс".

По време на 56-ия ден от протестите, искащи оставка на правителството и главния прокурор, бяха задържани 126 души. Вечерта кордони от жандармеристи настъпиха към протестиращите и опразниха от хора площада пред бившия партиен дом и Министерския съвет. По-късно бяха разтурени блокадите на Орлов мост и кръстовището пред Софийския университет.

Протестът в сряда продължи 14 часа без прекъсване, докато не започна акцията на МВР срещу участниците.

Засега правителството няма намерение да подава оставка. Напротив управляващите се подготвят за минимум 2 месеца дебат по проекта им за Конституция, който ще бъде внесен за обсъждане в парламента с подписите на ГЕРБ, ВМРО, НФСБ и "Воля" на Веселин Марешки. 

В сряда през деня полицията пръска с лютив спрей демонстрантите и задържа над 30 от тях, като в част от случаите прибегна до насилие.

Млади мъже, облечени в черно и с качулки на главите хвърляха към полицаите бутилки и бомбички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във