Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕК ще реши окончателно за наблюдението над България до края на годината

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова обячи, че окончателното решение за прекратяване на наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка да бъде взето до края на годината.

"Оценяваме обстановката в България обективно и отчитаме задоволителен напредък, но все още остава работа за вършене. Ще продължим наблюдението над българските усилия в областта на правосъдието и борбата с корупцията с помощта на общата оценка за върховенството на закона в ЕС", каза Йоурова. 

Вчера Европейската комисия препоръча мониторингът за България да отпадне. Препоръчва се обаче България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение. България трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга на Комисията. Както вътрешният мониторинг, така и механизмът, обхващащ целия ЕС, следва да подпомагат устойчивостта и необратимостта на реформите, дори след края на мониторинга за България. Преди да вземе окончателно решение, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент.

"Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение", коментира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във