Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕК ще финансира проект на български евродепутат срещу фалшивите новини

Европейската комисия одобри за финансиране нова европейска програма, инициирана от евродепутата Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП. Проектът, който е получил оценка "А" - най-високата възможна, представлява безвъзмездно финансиране за онлайн медии, информационни агенции и сайтове с цел подобряване на капацитета им да се борят с дезинформацията и фалшивите новини. Дейностите по проекта предвиждат също създаване на технология за идентифициране на фалшиви новини и за по-качествена журналистика.

"Както в Европа, така и в световен мащаб, дезинформацията е способна да влияе на избори и на работата на правителства. Новата програма ще е в подкрепа на медийната среда в Европа, включително и в България. Предложеният бюджет е в размер на 2.5 млн. евро, които ЕС ще инвестира именно там, където има най-голяма нужда", заяви Новаков след обявяването на решението.

Одобрението от страна на комисията представлява първия етап от осъществяването на новата европейска програма. На втори етап Европейският парламент и Съветът на Европа следва да одобрят бюджета, след което Еврокомисията ще разработи в подробности условията и правилата на програмата. Последният етап е публикуването на обява за набиране на проектни предложения и финансиране, за което всички новинарски сайтове и онлайн медии в България и останалите държави в Европейския съюз ще могат да кандидатстват. Очаква се именно този етап да започне през пролетта на 2020 г. С отпуснатото финансиране медиите да могат да наемат допълнително капацитет и експерти, за да реагират и оборват фалшиви новини, както и да разработят механизъм за анти-трол дейности.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във