Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕК с последно предупреждение към България заради биологичното разнообразие в зоните по "Натура 2000"

Европейската комисия изпраща последно предупреждение на България заради нарушение на биологичното разнообразие в зоните по "Натура 2000".

Комисията отбелязва, че натрупващото се въздействие от съществуващи и одобрени планове и проекти в зони по „Натура 2000“ системно не е било вземано предвид. В резултат е разрешено извършването на много промени, които представляват сериозна заплаха за целите за опазване на природата.

Нови жалби и проверка на разрешения, дадени в зони по „Натура 2000“ през 2019—2020 г., показват, че този проблем все още е налице.

България разполага с два месеца, за да отстрани нарушението, иначе Комисията може да сезира Съда на ЕС. И още - институцията настоятелно призовава България и още 4 страни-членки да приложат изцяло Директивата за мерките за безопасност в големите пътни тунели, която важи за всички тунели от трансевропейската пътна мрежа с дължина над 500 метра.

Страната ни и още 12 държави членки получиха официални уведомителни писма и за това, че не са представили националните си дългосрочни стратегии за саниране. С други уведомителни писма от България, Чехия и Румъния се иска да спазват европейското законодателство за поддържане на минимални запаси от суров нефт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във