Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕК отново ни поиска в Шенген след положителна допълнителна проверка

Еврокомисията отново светна зелен светофар за приемането ни в Шенген, след като днес оповести резултатите от допълнителната проверка за готовността ни. Тя потвърждава, че България и Румъния изпълняват необходимите изисквания за цялостно приложение на Шенгенското законодателство, е оценката на ЕК, разпространена днес от Съвета на ЕС.

През октомври София и Букурещ поканиха на доброволна основа представители на ЕС за нова проверка на изпълнението на изискванията, след като бяха първоначално оценени през 2011 г., но не последва приемането им в шенгенското пространство. Проверката миналия месец бе издържана блестящо от държавите, както заяви пред Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия Маргарити Схинас.

Заради искането на допълнителна информация "от една държава от ЕС", ЕК съгласува допълнителна проверка по-рано този месец, при която са били посетени обекти в България и Румъния, както и консулствата на двете страни в Истанбул, се посочва в доклада. Тази втора проверка е потвърдила заключенията от предишната - България и Румъния продължават да изпълняват необходимите условия за пълно приложение на правилата за Шенген, се отбелязва в доклада.

Предвижда се Съветът на ЕС да гласува на 8 декември предложението България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген от началото на следващата година. За положително решение се изисква единодушие, а в последните седмици Холандия и Австрия предупредиха, че може да не подкрепят предложението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във