Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕК осигури 4 млн. допълнителни дози от ваксината на Pfizer

Европейската комисия договори с Pfizer/BioNTech доставка на 4 млн. допълнителни дози от COVID ваксината за страните-членки в рамките на следващите две седмици. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен определи това като ключов момент за функционирането на здравните системи и на общия пазар.

По думите й, договорката ще помогне на държавите членки в усилията им да задържат под контрол разпространението на новите варианти на коронавируса, като целта е с доставката да се атакуват т.нар. горещи точки, както и да се улесни трансграничното пътуване.

"Чрез целевата им употреба там, където са най-необходими, по-специално в граничните региони, тези дози също ще помогнат за осигуряване или възстановяване на свободното движение на стоки и хора. Те са ключови за функционирането на здравните системи и единния пазар", коментира Фонд дер Лайен.

Дозите на ваксината ще се доставят в допълнение към планираните вече доставки. Преди това Pfizer се ангажира да достави общо 500 милиона дози ваксини на Европейския съюз до края на 2021 година. 

Европейската комисия следи отблизо развитието на епидемиологичната обстановка в държавите членки. Въпреки настоящото намаляване на броя на смъртните случаи в ЕС, дължащо се на ваксинирането на възрастните хора и най-уязвимите хора, Комисията е обезпокоена от развитието на редица горещи точки във връзка с COVID-19.

Това се дължи по-специално на разпространението на нови варианти, които са по-заразни. Ваксината BioNTech-Pfizer се оказа високоефективна срещу всички известни понастоящем варианти на вируса COVID-19. В региони като Тирол в Австрия, Ница и Мозел във Франция, Болцано в Италия и някои части на Бавария и Саксония в Германия, но и в много други държави членки, броят на инфекциите и хоспитализациите рязко нараства през последните седмици, което накара държавите членки да приемат строги мерки и дори в някои случаи да налагат нови гранични проверки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във