Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕК одобрява Странджанския манов мед за защитено наименование

Кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход получи одобрение от Европейската комисия.

Следващата стъпка е публикуване на спецификацията на продукта в Официалния вестник на ЕС през есента и ако няма възражения, Странджанският манов мед ще бъде вписан в регистъра в началото на следващата година. Тази регистрация представлява възможност за засилване на развитието на местното производство на пчелен мед, производителите могат да получават по-добра цена за продукта си и да се отличават на пазара. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел на 31 юли.

Броят на пчеларите в Странджа е около 500, но пет общини ще се възползват от регистрацията на продукта – Малко Търново, Царево, Средец, Созопол и Приморско. Странджанският цветен пчелен прашец е изключително качествен, защото се събира от диворастящи храсти и треви, а не от технически култури.

Традиционно наш манов мед се изнася за Полша, Австрия и Германия, като през последните две години имало страшно много запитвания от търговци от Япония, Кувейт и Саудитска Арабия. Те искали да купят 20 тона мед като предлагали по-висока цена за килограм, но родните производители ги връщали, защото последните години реколта е слаба и всичките количества мед вече били продадени. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във