Банкеръ Daily

След писмото на ГЕРБ-СДС:

ЕК няма да коментира вътрешнополитически събития

Европейската комисия потвърди, че е получила изпратеното по-рано тази седмица писмо от българските евродепутати от ГЕРБ-СДС, в което бяха коментирани действия на служебното правителство.

От ЕК уточняват, че ще отговорят своевременно и по подходящите канали. Говорителят по въпросите на правосъдието Кристиан Виганд обяви, че вътрешнополитически събития няма да се коментират, но че комисията следи внимателно всички събития в нашата страна, включително в рамките на годишните доклади за върховенството на закона в Европейския съюз.

По-рано през седмицата група евродепутати от ГЕРБ-СДС изпратиха писмо със сигнал, че "в страната има служебно правителство, което действа като предизборен екип на президента Румен Радев за президентските избори тази есен. "Методите, които използват, са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си опоненти", подчертават те.

Писмото, което евродепутатите от ГЕРБ-СДС изпратиха до Европейския парламент и еврокомисарите, касаещо служебния кабинет и президента, е „в полза на информираността на нашите колеги и партньори“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията – Томислав Дончев.

Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев също взе отношение по въпроса, като написа във Фейсбук, че когато той е подал сигнал към европейските институции за корупцията в България, е бил обвинен, че „клепа“ държавата и че е предател.

Важно е да се припомни, че първият годишен закон за върховенството на закона в България, споменат от ЕК по повод писмото, бе публикуван през септември 2020 година - по време на управлението на "Борисов 3".

Сред основните констатации беше невъзможността за разследване на главния прокурор. Беше отчетено и че протестите, избухнали през лятото на 2020 г., показват недоволство на обществото от липсата на напредък в борбата срещу корупцията. 

Медиите са обект на системен политически контрол. Съществува и тенденция е законите да се приемат без необходимия публичен дебат, се казваше още в доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във