Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕК ни критикува заради проблеми в икономиката и съдебната система

След серия от срещи с висши чиновници от Европейската комисия минала седмица евродепутатът Николай Бареков се сдобил с предварителна информация за съдържанието на доклада на ЕК, свързан с реформите в България. Поне така твърди той в сайта на партията, която оглавява - "България без цензура".

В доклада има остри критики към реформите от първостепенна важност, свързани с върховенството на закона, икономическото управление и повишаване на икономическите показатели, както и укрепване на демократичните институции. ЕК иска от България да покаже най-сетне реални резултати в тези области, като определя направеното от страната ни досега като незадоволително.

По отношение на борбата с корупцията се отчита липсата на убедителни резултати, както и недобра координация на различните власти. В области като обществените поръчки корупционните практики продължават да отклоняват оскъдните ресурси от националния бюджет, което се отразява отрицателно на бизнеса и инвестиционния климат.

В документа се констатира също, че корупцията у нас засяга директно гражданите при достъпа им до определени публични услуги, като здравеопазване и образование, а инструментите за предотвратяване и превенция на корупцията остават неизползвани. Европа иска от нас повече ангажираност към резултатите, по-активно, добре координирано и ефективно законодателство, което да подсигури правораздаването в случай на корупция, включително и на най-високо ниво, подобаващо разследване и санкциониране.

Докладът традиционно започва с по-мек тон, отчитайки наличие на прогрес, но с уточнението, че трябва да се ускорят реформите. В същото време документът посочва редица ключови недостатъци. Във връзка с управлението на съдебната власт се констатират слабости в изпълнението на съдебната цялост, в последователността на дисциплинарната практика и липса на прозрачни и обективни съдебни назначения, оценки и повишения, твърдят от партията на Бареков.

Според комисията реформата в държавната администрация не цели по-голяма прозрачност, отчетност и ефективност и не акцентира върху нуждите на гражданите и бизнеса. Брюксел изисква от нас адекватно управление на човешките ресурси, твърди административни процедури, адекватно и прозрачно управление на публичните финанси и по-добра събираемост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във