Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕК дава 123 млн. за проучвания на нови варианти на коронавируса

Европейската комисия (ЕК) мобилизира 123 милиона евро по програма „Хоризонт Европа“ за спешни научни изследвания във връзка с вариантите на коронавируса, става ясно от съобщение от Брюксел.

Това е първото спешно финансиране по линия на „Хоризонт Европа“ - новата програма за финансиране на научни изследвания и иновации, за борба с коронавируса.

 „Продължаваме да мобилизираме всички средства, с които разполагаме, за да се борим с тази пандемия и с предизвикателствата, произтичащи от вариантите на коронавируса. Трябва да използваме нашите комбинирани сили, за да се подготвим за бъдещето, като се започне от ранното откриване на вариантите и се стигне до организирането и координирането на клиничните изпитвания на нови ваксини и лечения, като едновременно с това се гарантира правилното събиране и обмен на данни на всички етапи“, заяви Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. 

Досега ЕС отпусна средства по различни схеми за борба с пандемията. 

По данни от края на 2020 година за проучвания и разработки срещу коронавируса са похарчени над 450 млн. евро.

Комисията отправя и нови покани, които допълват по-ранните действия за разработване на лечения и ваксини чрез организирането и провеждането на клинични изпитвания за постигане на напредък в разработването на обещаващи терапевтични средства и ваксини срещу SARS-CoV-2/COVID-19.

Те ще подкрепят развитието на широкомащабни групи и мрежи за COVID-19, излизащи извън границите на Европа, заздравявайки връзките с европейските инициативи, и ще укрепят инфраструктурата, необходима за обмена на данни, експертен опит, научноизследователски ресурси и експертни услуги между изследователите и научноизследователските организации.

По поканите могат да се подават документи от 13 април, като крайният срок е 6 май 2021 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във