Банкеръ Daily

Радан Кънев

ЕК да се намеси в страните, където ваксинациите се провалят

Радан Кънев

По време на дебата за ваксинациите в Европейския съюз българският евродепутат Радан Кънев отправи два призива към Европейската Комисия.

"ЕК да започне общоевропейска информационна кампания, която да даде отговори на въпросите, свързани с ваксините и да разсее заблудите. В такава кампания, ЕС може да се използва тежкото забавяне на доставките на ваксини като предимство - забавянето се дължеше изключително на тежките преговори за стадартите на безопасност и отговорност на производителя. Европа, за разлика от Обединеното кралство или САЩ, не приложи "emergency authorization" и може да даде на гражданите си голяма увереност в безопасността на продуктите. Втората препоръка е да се намеси активно в държавите, които се провалят в националните си ваксинационни кампании. Пример са две държави с напълно различен стандарт, които се провалят във ваксинацията поради лошо управление - Холандия и България", коментира Кънев.

По-рано евродепутатът заяви: "Ако е обща каузата ни, ако битката ни е обща, ако няма да изоставим никой, не трябва да предаваме тези, които са изоставени от собствените си правителства. Европейската комисия трябва да се намеси активно там, където националните правителства не успяват да осигурят ваксини за гражданите си".

Facebook logo
Бъдете с нас и във