Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕХ, ЛЕБЕДИ МОИ!

Г-жа Дончева, реална ли ви изглежда възможността за скорошен съюз на БСП с Евролевицата, за какъвто говори Първанов?


- В политиката има реалности, които налагат обединяване на различни партии. На следващите избори ще бъде невъзможно една партия да спечели абсолютно мнозинство в парламента. Това налага да се мисли за възможности за коалиране. Дали една бъдеща коалиция ще е съюз само между Евролевицата и БСП или между тях и други формации, ще покаже времето. Светът познава доста странни, но успешни коалиции. Крайно време е българските политици да демонстрират освен идеологически и реални управленски умения. Това би дало възможност да се групират политически сили, които не са толкова идеологически близки, но успяват да изведат общи политически приоритети, които да бъдат гарантирани с коалиционно управление. Например в Германия след войната се коалираха идеологически противостоящи партии.


Не излиза ли, според вас, че едно управление на БСП и СДС би било по-резултатно, отколкото на БСП и Евролевицата?


- Да. Мисля, че на този етап нещата стоят така. Повод за това ми дават и предложения от Народен съюз за обсъждане в пленарна зала. Не можем да живеем само с миналото. Икономическите проблеми пред страната ни са толкова големи, че досега никой не успя да ги разреши. Според мен провалът на БСП се дължеше на това, че партията не беше готова да управлява. Не беше наясно с тактическите стъпки, от които държавата се нуждаеше в следващите две-три години.


Само в БСП и СДС ли е толкова нужният управленски потенциал, за който говорите?


- Не. Опасявам се, че в политиката управленският потенциал остана прекалено малко. Номенклатурната система, която функционираше до деведесета година, създаваше много добри професионалисти. Такива системи за развитие на кадрите работят ефективно в цял свят. Те осигуряват задължително преминаване по всички стъпала на иерархията и изграждат завършени професионалисти. След 90-а година обаче в политиката навлязоха много хора без никаква организационна и управленска подготовка. Това погуби правителството на БСП, същото се повтаря и сега. Ние стъпкваме професионалистите за сметка на т. нар. ОФ-дейци. Те викат ура, ходят по митинги и правят разни шумолящи мероприятия, но всъщност от нищо не разбират.


БСП на път ли е да приключи с т. нар. ОФ-дейци?


- На този конгрес БСП не би трябвало да се занимава пак с устави и приказки, а да се опита да направи практическата политика сърцевина на конгреса. Може би тази идея няма да има успех веднага. Все още са силни рефлексите от миналото, според които партийните документи се изготвят по точно определен начин, пълни с думи, думи и думи. Те обаче нищо не говорят на обикновените хора. Важно е да успеем да се откъснем от цикъла от конгрес до конгрес.


Н е ли прекалено неентусиазирана партията пред наближаващия конгрес?


- Да. Това е точно така. Но все пак мисля, че БСП е значително отрезняла. На миналия конгрес тя беше като парализирана. Страхуваха се, че при една промяна всичко ще се срине.


Но точно това стана.


-Да, но не поради тази причина. Жан Виденов падна, защото не знаеше какво да прави с властта. Никакви вътрешнопартийни заговори, никакви комплоти и други обстоятелства не могат да заменят безсилието да управляваш. Виденов беше безсилен. За съжаление и сега част от партията отказва да приеме действителността. Пак съществува опасност да изпаднем в положението на онази циганка на Радичков, която като гледала циганчетата в калния гьол и възкликнала: Ех, лебеди мои!. Нищо няма да загубим, ако най-после смело се погледнем в огледалото, без излишна любов, но и без омраза.


Къде е изходът от кризата за БСП?


- БСП трябва да се обедини върху няколко точки, които да предложи на обществото за бъдещето. Днешният проблем на партията е, че е в състояние на повишена тревожност. Хората са чисто емоционално разделени на обичащи и ненавиждащи Жан Виденов. На обичащи Николай Добрев и ненавиждащи Николай Добрев. Има хора и в средата.


Не се ли очертава възможност именно хората в средата да наложат необходимия практичен тон на конгреса?


- Точно затова ми се ще на конгреса да надделее технократската линия. Намирайки се на дъното, БСП има нужда от най-силните си кадри. Това са хората, които са свикнали да решават конкретни проблеми в конкретни ситуации. Времето изисква технократи.


Но Георги Първанов не е от този тип хора.


- Да, Първанов не е от тях, но той е председател на партията и има много добри качества, дори и умението да не пречи на хората да работят.


А мислите ли, че той ще сформира точно такъв технократски екип?


- Той е длъжен да го направи. В противен случай кариерата му ще приключи. Тук става дума не само за оцеляването на самата партия, но за оцеляването на всеки един член и симпатизант. Има хора в местните структури и в местната власт, за чието бъдеще партията трябва да помисли днес. Времената са много бурни и политиката е като месомелачка. Щом използваме тези хора за каузата на партията, утре трябва да им дадем възможност с достойнство да напуснат играта, а не да се наредят на опашката за безработни. Или когато сме изгърмели някого като министър и искаме да го сменим, длъжни сме да му осигурим достойно място. Отборът трябва да се съхранява, да се рециклира. Никой не бива да се почувства използван, сдъвкан и изплют.


Когато говорим за голямата политика, не можем да премълчаваме парите. БСП беше най-богатата партия. А сега като че ли има проблем с финансирането. Така ли е?


- Ръководството на БСП има сериозния проблем да не започва от нула. Този проблем го няма Иван Костов например. Колкото и пари да получава СДС днес, няма скоро да забрави дните на безпаричие. А ние се държим като хора, които винаги са имали пари и сме страшно непрактични. Освен това парите се дават от някого. И БСП трябва да се опази от възможността да бъде заложница на хората, които й дават пари.


Не беше ли това проблемът на управлението на Виденов?


- Да. Точно така. Но все пак трябва да се намери възможност да се осигуряват пари. Затова мисля, че партията се нуждае от технократи. Те знаят как се правят и как се свъртат пари. Но за да даде някой пари, той трябва да повярва във възможностите на партията да управлява. За да имаш пари, и то много пари, е необходимо да ангажираш около себе си хора, на които да плащаш добре.


БСП не е обичана само от бедните хора. През 90-а година държавата изхвърли огромно количество членове на партията със сериозни възможности и знания. Те отидоха в частния бизнес и на базата на натрупания опит и знания натрупаха много пари. Тези хора продължават да обичат партията. Сега ги наричат бизнесмени и червени мобифони. Партията не може без такива хора. Тя има нужда от тях. Тя не може да бъде партия на бедняците, които не могат да свързват двата края.


Но как БСП ще се подсигури, за да не бъде използвана от тези хора?


- Всяка партия е използвана от членовете си, и то най-вече от тези, които имат пари.


Става въпрос за прекрачването на границата, за бруталното използване.


- И сега партията се използва брутално от този тип хора, които само на думи обещават това, което искат да чуят най-бедните и най-възрастните нейни привърженици. А в същото време нямат нищо общо с техните интереси.


За кои хора говорите?


- За кръга около Жан Виденов, за Орионския кръг. Такива има и в новия генералски кръг. Но тях винаги ще ги има. Те искат да използват партията за свои интереси. Партията обаче трябва да даде шанс и на тези хора.


Няма ли надежда да се изградят механизми за защита срещу бруталното използване?


- Никоя партия няма такива механизми. Вижте Италия - след четиридесетгодишен опит цялата партийна система се оказа използвана за лични цели от хора с много пари. БСП обаче не може и не бива непрекъснато да разчита на куфарчета с пари.


Но има силни интереси, които предпочитат точно този начин на финансиране.


- Има, но това не са интереси на партията.


Не са ли именно тези силните интереси?


- Да, тези интереси са силни. И това е основният проблем на партията, на който трябва да намерим решение. Буров беше казал, че партия без пари става котерия.


Може ли предстоящият конгрес да сложи край на кризата?


- Не е възможно с един замах да се решат проблемите. Мисля, че предстоящият конгрес трябва да направи това, което преди време постигна Иван Костов в СДС. Той направи изпълнителното тяло много малко, много концентрирано и много работещо. Необходимо е БСП да реши пробмлема с управляващия екип. Той трябва да бъде представителен, но и много ефективен.


Според вас какви са шансовете на Георги Първанов да запази поста си?


- Възможностите му са 50 на 50. Сигурна съм в едно - Жан Виденов и Красимир Премянов са кауза пердута. Мисля, че ако Първанов събере екип от знаещи и можещи технократи, няма да е никак лошо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във