Банкеръ Daily

Общество и политика

Егоцентрици ни тласкат към политическа нестабилност

S 250 8bf21fe5 800b 493d bd5f 84a49819315d

Бяхме свикнали ГЕРБ да забърква каши в парламента, над които с дни да разсъждават юристи и анализатори. Помним  как парламентът е отхвърлял заради депутатите на Борисов президентско вето върху вече несъществуващ закон. Винаги накрая виновен за бъркотията се оказваше някой друг. Подобни неща се случваха на фона на вяли дебати. И с изключение на малките фарсове, бяхме свидетели на скучни пленарни заседания. Пожелахме си нещо интересно и с ентусиазъм посрещнахме 45-ия парламент, чийто живот приключи за няма и месец. Порадвахме се на динамиката и позабравения живец в пленарната зала. Но в 46-ия парламент интересните събития прераснаха в махленски разправии, мерене на его и избягване на работата по същество. 

"Има такъв народ" създаде казус, върху който конституционалисти трябваше два дни да си блъскат главите. След като от партията на Слави Трифонов видяха, че предложеният от тях кабинет няма да събере нужната подкрепа, решиха да го "оттеглят". А кандидатът за премиер Пламен Николов се отказа от кандидатурата си "по лични причини". Оказа се, че най-важната задача на депутатите е това внезапно решение на ИТН да стане правно издържано, при положение, че вече има издаден президентски указ за мандата на ИТН.

Депутатите от ИТН демонстративно напуснаха залата, така за гласуването липсваше кворум. От ГЕРБ обявиха, че са отказали да участват в първото гласуване, за да покажат колко са нужни за нормалната работа в парламента и решиха да трупат дивиденти в отсъствието на ИТН от залата. "Ние не гласувахме, за да ви покажем, че сте докарали нещата до много тежка ситуация, и ще участваме не в създаването на проблеми, а в решаването на проблеми оттук нататък", каза Тома Биков от ГЕРБ. 

Явно това беше и поредният удобен момент от парламентарната група на Борисовата партия да го играят "ред в хаоса". Тъжното е, че всички останали позволиха това.

Направиха така, че от ГЕРБ да звучат разумно. 

В крайна сметка бе прието, че мандатът на "Има такъв народ" не е реализиран успешно и процедурата по връчването на мандата за състав на кабинет може да продължи нататък. 

Колкото и да си блъскаме главите, е трудно да преценим защо ИТН реши първо да обяви състав на кабинет по телевизията, после да направи брифинг, в който да обяснява какво е щял да направи кандидат-премиерът, чиято кандидатура е вече оттеглена. Да каже, че няма да преговаря с никого, после да преговаря, но постоянно да обвинява потенциалните си партньори си, че са искали постове. Да заяви, че не желае да прави нищо с ДПС, но все пак да покани и тях за разговори, а после да каже, че това не означава нищо. Да сменя кандидати за министри до последно, а когато получи мандата, внезапно да оттегли проектокабинета си, защото вижда, че няма да събере подкрепа...

Тук може добронамерено да използваме думите на председателя на парламента Ива Митева от ИТН, която констатира, че политиката се е оказала доста сложна игра. И да спрем да се чудим. Да речем, че депутатите и ръководството на ИТН са си представяли друго - че всички останали, обявили се за партии на протеста, прегръщат тяхната идея за кабинет и заедно повеждат държавата към спасение, но без някой да си прави устата за гаранции, декларации и обещания. Наивно е наистина. 

Едно обаче трудно може да се прости на останалите радетели за промяната:

подведоха се и участваха в зрелището. 

Когато се отделя толкова много време, в което покрай анкетна комисия за Буджака да се спори за дълбоката държава, за пропагандата, задкулисието, постове, порции, кадруване и прочие, не можем да кажем, че вината за всичко това е само на "Има такъв народ".

Стигна се дотам, че парламентът работи от вече три седмици, не се знае още колко ще просъществува, а създадените от депутатите комисии са само временни:  комисия за "Росенец", комисия по ревизия на предишното управление, за полицейското насилие на протестите през 2020 година и подслушването на протестиращи, за санкциите по закона "Магнитски" и за Буджака...

В същото време министрите от служебния кабинет алармират за спешната нужда от актуализация на бюджета. Финансовият министър умолява депутатите да създадат бюджетна комисия и да гласуват актуализацията, за да може парите от повишилите се приходи в хазната да се харчат за нуждите на хората и бизнеса.

А депутатите в това време се замерят с кал и губят ценни дни,

обезсмисляйки работата на служебното правителство. 

Част от временните комисии могат да се занимават и със съществени проблеми. Полицейското насилие, подслушването на обикновени граждани и политици и наложените санкции от САЩ несъмнено не са маловажни. Видяхме, че комисията по ревизия на предишната власт свърши и много работа в предходния парламент. Но ако проследим накъде залитат дискусиите при създаването на комисиите, може да кажем, че голяма част от депутатите са забравили за какво са отишли в парламента и са се заели само и единствено да лъскат имиджа си.

В тази среда единствено ГЕРБ трупа дивиденти. Изпълнени със задоволство, точат нокти за следващите избори, в които да почерпят сили от разочарованите избиратели на ИТН. В компанията на ДПС, което както винаги показва сдържаност.

Егото на политическите играчи лиши симпатизантите им илюзиите за промяна. Всяка политическа сила несъмнено разполага с честни хора и качествени кадри. Но когато на преден план застават самозабравили се егоцентрици, всеки по своему арогантен, трудно ще прозрем благородните цели. А защо тогава по-качествените хора остават в сянка? Отговорът е може би се крие отново в думи на Ива Митева: "Може би аз съм по-друг човек. Може би чувствителността ми е такава." Може би и затова трудно ще видим министри от служебното правителство в редовния кабинет на която и да е партия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във