Банкеръ Daily

Общество и политика

Едвин Сугарев обвини Георги Първанов в лъжа

Генералния консул на България в Ниш Едвин Сугарев обвини президента Георги Първанов в лъжа. В отворено писмо до медиите той обвини лидера на АБВ, че е излъгал за три неща.

Вчера от партията поискаха от премиера в оставка Бойко Борисов и външния министър в оставка Даниел Митов отзоваването на Сугарев заради негови изказвания около президентските избори. 

"Невярно е, че между двата тура на изборите съм давал изявления в медиите и съм извършвал предизборна пропаганда", пише Сугарев.

"Невярно е, че съм правил изявления, които "нарушават изискванията на дипломатическия пост", тъй като добре ми е известно какво гласи чл . 50 от Закона за дипломатическата служба. Казаното пред телевизия "Европа" и Би Ти Ви не е изявление от името на службата, а изразява единствено гражданското ми мнение в качеството ми на наблюдател и анализатор на политическите процеси у нас в течение на над двайсет години", пише още Сугарев.

Той определи като неверни и обвиненията на Първанов, че е планирал да започне безсрочна гладна стачка заради избирането на ген. Румен Радев за президент. "Настоявам г-н Първанов да посочи къде, кога и пред кого съм изразявал такива намерения – в противен случай ще потърся правата си по съдебен ред. Това внушение е откровена лъжа и накърнява доброто ми име", добавя консулът на България в Ниш.

Обвиненията, че с изказванията си е можел да накърни авторитета на страната в отношенията ѝ с Русия и САЩ , той окачестви като "нелепи".

В писмото си до медиите Едвин Сугарев припомня, че веднъж вече е подавал оставка като посланик в Индия и това е станало, когато Георги Първанов е бил избран за президент. "Не бих могъл да си представя, че мога да изпълнявам функциите на негов представител. Само че сега той не е президент и не следва поведението ми да е укоримо от лидер на политическа формация, получила нищожен процент на президентските избори", завършва Сугарев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във