Банкеръ Daily

Общество и политика

Едва половината от спирките в София имат пейки и навеси

В София има над 2500 спирки на градския транспорт, като много от тях са без навеси и пейки. Намерението на общината да се отдадат на концесия не се осъществи напълно.

„Никога не е имало навес по някои от спирките, ние си седим под дъжда или по снега, но идват избори, може нещо да направят – Фандъкова да го мисли“. Това казаха пред БНР столичани. От Столична община и Центъра за градска мобилност са отказали коментар за националното радио по темата.

„Това макар да не е от най-сериозните проблеми на столицата, този проблем през есенно-зимния сезон дразни хората“, коментира обаче Калоян Паргов, заместник – председател на Комисията по транспорт в Столичната община и общински съветник от БСП.

„Общината напразно обеща, че ще реши този проблем. Общият брой спирки са 2700, от тях с навеси са 1007, което е под 50 на сто от общият брой. 590 от навесите са собственост на ЦГМ и тяхна е отговорността да ги поддържа. 125 спирко-навеса са дадени на една рекламна компания, има навеси на столичния електро и автотранспорт, и има такива, на които никой не е собственик. И така започва хаосът и безхаберието", обясни общинският съветник.

"Има два варианта – от ГЕРБ предложиха по стандартния начин – използвайки т.нар. концесия за спирко реклама, която да даде възможност на рекламни компании да поддържат спирките, но вече три години това не се случва. От тези 1007 спирко навеси едва 200 са рекламно рентабилни и този подход очевидно няма как да се реализира", поясни още Паргов.

От БСП са имали друго предложение. "Столичният общински съвет да възложи в следващия бюджет на ЦГМ да изгради цялостна концепция по проблема и да поеме отговорността за изграждането и поддръжката на всички тези спирки. Те да имат един единствен собственик. А те ако искат могат да ги отдават за търговски площи", обясни тезата си Калоян Паргов.

Той подчерта, че цялата тази инвестиция от 1000 спирки ще струва не повече от няколко милиона лева и в рамките на една година проблемът ще се реши изцяло.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във