Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Едва ли е работа на служебен кабинет да прави политически проекти

Всеки е свободен да прави политически проекти, едва ли е работа на служебен кабинет да се занимава с това, но ще изчакаме още малко, за да видим дали ще стане факт, тъй като до момента това е само неофициална информация. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос относно евентуалните бъдещи политически проекти с участието на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков, предаде БНТ.

Единствената сериозна информация беше позицията на премиера Янев, че би подкрепил такъв проект и би гласувал за двамата министри. Но нека да изчакаме - сигурно до седмица-две ще стане ясно. Разбира се, много е важна позицията на президента, допълни Нинова.

На въпрос дали БСП би подкрепила кандидатурата на Румен Радев за втори мандат, Нинова заяви: "Ние вече сме изразили такава позиция, така че въпросът в момента не стои, но да видим как ще се развият нещата следващите седмици".

Партиите на протеста се занимават с това кой къде ходил, какво правил, какво пазарувал, служебни министри вместо да отговарят адекватно на тези проблеми, се занимават с партийно строителство, коментира още Нинова по време на посещението си в Сопот днес. Недоумявам от тази политическа лудост, която обхвана държавата. Най-важният въпрос за нас е социалният, при положение че много хора са на улиците - ето земеделци протестират справедливо за обезщетения, хора, които са построили пътища, изработили са си заплатите и не са ги получили, и протестират справедливо за тях, ресторантьори, хотелиери протестират, искат мерки и обезщетения при затваряне... Доста напрежение социално в цялата държава - цените растат нагоре, доходите стоят, тоест инфлацията вече ги изяде, за нас това е реалният проблем в държавата, обясни Нинова.

Според нея решенията са лесни, стига да има разум и отговорност:


  • Първо - с всички налични ресурси и с актуализирания бюджет във вторник, в което вече сме сигурни, да се изплатят заплатите на работниците, обезщетенията на земеделците и да се преизчислят пенсиите.

  • Второ - с тези ресурси да се осигурят лекарства за болниците и нова методика за оценка на труда на медиците в ковид ситуация.

  • Трето - нова методика за ценообразуване на енергоносителите, така че да доведат до падане на цената на тока и на газ, парно.

  • Следващо - мярката 60 на 40 да се превърна в 80 на 20 или 80 на 0 в зависимост от това какви и доколко бизнеси се затварят.

  • Драконовски мерки за борба със спекулата - дано да не се появи такава, но ако ще има, да има подготовка.

  • По една заплата на самоосигуряващите се - това са над 215 000 души, и на родители, които ще останат да си гледат децата, ако се затворят училищата.

Това са 6-7 конкретни неща, които са работещи, абсолютно възможни и изпълними, това не е просто популизъм, стига да има разум, малко спокойствие, стабилни и мъдри решения, допълни Корнелия Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във