Банкеръ Daily

Общество и политика

Едва 2% от българите са се срещнали с коронавируса

Средно 2% от хората у нас са се срещали с инфекцията на коронавируса. Това означава, че теорията за достигане на колективен имунитет е много добра и вярна, но неприложима в момента у нас. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Пловдив.  Той представи резултатите от първото за страната срезово епидемиологично проучване за наличие на антитела срещу коронавируса.

Изследването е проведено в 660 точки в 6-те района на града. 1108 души  са дали на терен предварително съгласие да бъдат тествани, като  553-ма от тях (членове на общо 291 домакинства),  са дали кръвна проба.

1,08% от изследваните са носители на антитела. Проучването показва още, че 3% от изследваните медици са носители на антитела, а 4% от доброволно изследваните също са носители на антитела.  

"Изследвани са и 20 семейства в "Столипиново" и 10 в "Шекер махала". Всички те са чисти от коронавирус", посочи Дани Каназирева, областен управител на Пловдив. Тя подчерта, че рискови са всички групи. В Бергамо в Италия средно 57% от хората да се срещали с коронавируса, в Германия са 18%, а в Австрия 5%.

Ангел Кунчев обясни, че за проучването до момента са изхарчени 58 000 лв., което е около 10 пъти по-малко от цената на такива проучвания в другите страни. По реализирането му са работили  22 души от РЗИ- Пловдив и 11 доброволци от МУ, между които и стажант лекари.

„Благодаря за работата на всички, които участваха в реализирането на проучването. За по-малко от месец беше свършена много работа от РЗИ и доброволците. Благодаря на пловдивчани за тяхната активност и разбиране. Всичко това ни показа, че хората имат доверие на институциите, а предприетите мерки за справяне с епидемията са правилни, коментира областният управител Дани Каназирева.

Резултатите и анализа от изследването ще бъдат публикувани в научни издания. То е направено според изискванията на Световната здравна организация и е адаптирано към условията на Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във