Банкеръ Daily

Общество и политика

Едно пътуване вълнува Фейсбук потребителите вече трети ден

Срещата на евролидерите в Солун стана повод за полемики и вълнения в социалните мрежи. Поне у нас. Причината е създалата се мистерия около това дали премиерът Кирил Петков е присъствал на срещата, провела се по линия на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. Съмненията се появиха, след като бяха разпространени снимки на Петков от ресторант в Солун. На снимките се вижда, че той е придружен от началника на кабинета си Лена Бориславова и българския посланик Валентин Порязов. Твърди се, че те са заснети същата вечер, когато е трябвало да присъстват на вечерята с евролидерите.

Българският премиер липсва на официалните снимки и видеа от срещата на 10 юни между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и колегите му, участващи в инициативата, сред които албанският премиер Еди Рама, премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, хърватският министър-председател Андрей Пленкович, президентът на Сърбия Александър Вучич, както и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. На снимките от българска страна се вижда единствено външният министър Теодора Генчовска.

От Министерския съвет преди ден излязоха със съобщение: "В отговор на журналистически въпроси, Ви информираме, че на 10 юни 2022 г. премиерът Кирил Петков участва в Солун във вечерята на високо равнище на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Подобряването на връзките между страните от региона, облекчаване на транспортната и гранична инфраструктура са били сред темите на разговор. Най-важно обаче е доверието между страните, на фона на бушуващата война на изток от нас, е било общото мнение на лидерите."

В социалните мрежи вече вече трети ден се споделят фотоси от вечерята с празния стол, на който евентуално е трябвало да седи Кирил Петков. Междувременно трябва да се подчертае, че гръцкият премиер пусна в профила си в Инстаграм поредица от снимки от срещата. На един от кадрите се вижда как Мицотакис разговаря именно с Петков, като двамата се намират в периферията на залата, където е била проведена официалната вечеря.

С нескрито възмущение в мрежата бе коментиран фактът, че Петков и Бориславова са летели с правителствения "Еърбъс" до Гърция. Бориславова потвърди в интервю за Нова телевизия, че са предпочели полет, за да не губят време с кола.

Въпросите около тези събития остават много и явно силно вълнуват част от хората. На фона на тези вълнения сякаш се забрави, че има сериозна опасност отново държавата да остане без редовно правителство. А някак между другото по телевизионните студиа от сутрин до вечер бивши вече коалиционни партньори се замерят с обвинения. Размятат се бележки, написани на ръка с начертани схеми. А това се представя като аргумент за напускане на коалицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във