Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕДНО ДЪЛГО ЧАКАНО ЗАВРЪЩАНЕ

Всяко посещение на ръководителката на мисията на МВФ за България по традиция започва с очакващата я на летището внушителна тумба журналисти. Най-големите фенове на Ан Макгърк винаги се надяват поне на една добра вест, но така и не я получават. Вместо това вестоносците винаги разбират, че предстоят много важни срещи - нещо, за което не е нужно да си експерт, за да го знаеш.


В събота Ан Макгърк пристигна, за да преговаря за тригодишно споразумение между правителството и МВФ. Сегашното ни споразумение с Фонда изтича в края на юни и е едва второто, което е изпълнено докрай. За пореден път представителката на Фонда повтори тезата си, че не може да се говори за промяна на методиката, по която се изчислява основният лихвен процент, защото той се определял на пазарен принцип. И пак за пореден път тя пропусна факта, че едва ли тримесечните емисии на ДЦК със скромния обем от 5-6 млрд. лв. могат да се нарекат представителен пазар за нашата страна. А както знаем от учебниците, малките пазари са и силно манипулируеми. Друг е въпросът, че бюджетът не се нуждае дори от тези търгувани обеми от тримесечни ДЦК. И тогава отново се връщаме към предложението на българските банкери основната лихва да се определя на базата на едногодишните държавни ценни книжа.


Предварителните анализи, с които идва г-жа Макгърк, едва ли са по-различни от тези, които правят големите инвестиционни банкери.


Експертите на Merrill Lynch - една от най-активните банки на дълговите пазари, която ще пласира и първата ни емисия еврооблигации по-късно тази година, смятат, че макроикономическите показатели на България в момента са стабилни. А индексът на потребителските цени се е качил с 3.7% за първите три месеца на тази година. Проблем за страната, според доклада на инвестиционната банка, е забавената структурна реформа, но правителството демонстрира воля да ускори приватизацията и да насърчи чуждестранните инвестиции.


Според анализа на Петър Ботушаров, бившия представител на България в МВФ, сега на работа в американската Bank Boston, през тази година БВП може да отбележи ръст от 2-3%, което е по-малко от очакваните от правителството 4 процента. Бюджетът изглежда добре в началото на годината и излишъкът от 325 млрд. лв. показва, че заложеният дефицит от 2% от БВП е постижим. Резервът на Централната банка е достигнал 4.73 млрд. г. марки въпреки платения купон по облигациите от 130 млн. щ. долара и плащането на 180 млн. щ. долара на ЕС. Прогнозата на Bank Boston е, че до края на 1998 г. валутният резерв на България ще продължи плавно да нараства. Данните за платежния баланс, дадени от БНБ, показват стагнация на икономиката във времето преди и след въвеждането на Валутния борд. След сериозния спад на вноса и износа през първите шест месеца на миналата година той е показал лек ръст в края на годината, като е достигнал 4.9 млрд. долара. Вносът е спаднал с 4% - до 4.5 млрд. долара, поради намаленото вътрешно търсене.


Експертите и на двете банки прогнозират, че в краткосрочен план България няма да изпитва затруднения в обслужването на външните си задължения. До края на 1999 г. се очаква да постъпят и сериозни приходи от големите приватизационни сделки, като тези за БТК и Булгартабак. Бившият ни представител в МВФ Петър Ботушаров смята, че тригодишното споразумение, което предстои да подпишем с Фонда, ще ни осигури финансиране от 750-950 млн. долара, което е 120-150% от нашата квота. Общото финансиране от международните финансови институции за България за следващите три години според него ще достигне 1.5 млрд. щ. долара.


Основно предизвикателство пред страната си остава приватизацията и промените в законодателството, които да улеснят чуждестранните инвестиции.


Според Bank Boston в момента българските брейди облигации IAB се търгуват на 492 базисни точки (4.92%) над LIBOR. За сравнение, надбавката за бразилските книжа е 510 базисни точки, а за руските 623 базисни точки. Така доходността по нашите облигации в момента е от най-ниските сред зараждащите се пазари - 9.5 процента.


Запознат именно с тази оценка на големите инвестиционни банкери, а не поради гола интуиция, в края на миналата седмица премиерът Костов, изненадващо за обикновения българин, съобщи, че ще постави въпроса на г-жа Макгърк основната лихва в страната да стане 9%, вместо традиционната от месеци насам - пет и нещо. Факт е, че дори и при това положение ОЛП ще бъде под сегашната доходност (от 9.5%) на българските облигации по външния дълг.


Ан дойде и битката предстои. Да не бързаме да се радваме!

Facebook logo
Бъдете с нас и във