Банкеръ Daily

Общество и политика

Една трета от българите живеят в тежки лишения

Заплата не по-ниска от 1143 лева трябва да получава всеки от работещите родители в четиричленно домакинство, за да осигури нужните средства за месечната му издръжка, показва изследване на КНСБ за потребителските цени и издръжката на живот през юни.

Нормалната месечна издръжка на живот към средата на тази година за четиричленно домакинство струва 2287 лева и е поскъпнала с 2.7% спрямо същия период на миналата година.

Разходите за храна и битови сметки играят основна роля в поскъпването на издръжката на живот през изминалата година. Според наблюдението на КНСБ цените на хранителните продукти са нараснали с 4.2% спрямо юни 2016-a. Заради новите цени на тока, парното и водата от 1 април, разходите за поддръжка и сметки за дома са се увеличили с 4 на сто.

В същото време ръстът на доходите не може да компенсира нарастването на издръжката на живот, а неравенството между богати и бедни българи се задълбочава, показва изследването.

Лидерът на синдиката Пламен Димитров представи данни на Националния статистически институт за първите три месеца на годината, от които следва, че 78% или над 5.5 милиона българи живеят със средства под нужните за нормалната издръжка на живот, а 35% от хората живеят в тежки материални лишения. Някои от тях не могат да плащат редовно разходите за жилището си, а други се ограничават при отоплението на дома си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във