Банкеръ Daily

Общество и политика

Една пета от трудещите се българи са "работещи бедни"

Броят на "работещите бедни" в България се увеличава, като 18% от заетите българи получават минималната работна заплата, обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол. По думите му усилията на управляващите са свързани както със стимулирането на пазара на труда, така и с размера на възнагражденията. Министърът подчерта, че има проблем, свързан с интереса на бизнеса да наема хора с увреждания. Той допълни, че все по-често трайно безработни остават ниско образованите и хората, живеещи в отдалечени райони.

"Високото заплащане и добрите доходи от труд според мен са задължителни", заяви Калфин. Той се обяви за увеличаване на минималната работна заплата на 420 лева през 2016 година. В допълнение обяви, че според изследванията на министерството размерът на минималната заплата не се отразява трайно на пазара на труда.

"Тази година 40 хил. души са намерили нови работни места. Тенденцията трябва да бъде подкрепена с допълнителни действия за най-уязвимите групи", категоричен е вицепремиерът. Той обясни, че 12% от разходите на държавата за насърчаване на заетостта отиват за насърчаване на младежката заетост. Освен това, според Калфин към края на септември младежката безработица е намаляла до 15.4%, което нарежда страната под средното равнище за Европейския съюз. "По новата програма за младежка заетост чрез стажуване за първите 9 месеца на годината са започнали работа 3 161 млади хора при общо 960 работодатели", поясни министърът.

"За пръв път от години заетите в България са 3.3 млн. души", заяви Калфин като цитира данни на Агенцията по заетостта към септември. Той обясни, че се полагат усилия за увеличаване на заетостта не само чрез различни субсидирани държавни позиции, но и за намиране на трайни реални работни места. "Прогнозните резултати за тази година бяха надминати и се надявам това да остане като тенденция до края на годината", допълни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във