Банкеръ Daily

Проучване:

Една пета от българите са плащали наскоро подкуп за здравна услуга

Почти една трета от жителите на Евросъюза са разчитали на лични връзки при достъпа до здравеопазване по време на COVID кризата, а около една пета от гражданите на Румъния, България, Унгария и Литва са платили подкуп за подобни услуги. Това разкрива проучване, цитирано днес от в. „Гардиън“.

В 27-те страни от ЕС близо две трети (62%) от 40 000 анкетирани в проучването на „Трансперънси Интернешънъл“ посочват, че корупцията в правителството им е сериозен проблем, а три четвърти (76%) заявяват, че ситуацията е в стагнация или се влошава, отбелязва още вестникът.

Авторите на доклада „Глобален барометър на корупцията - ЕС“ заявяват, че разкритията са тревожни с оглед на подготовката на общността да отдели милиарди евро за постпандемично възстановяване.

Докладът обрисува и картина на недоволство от топлите отношения между големия бизнес и правителствата, както и висока степен на пряко участие на граждани в корупционни практики с цел достъп до публични услуги.

Най-висок дял на хора, които казват, че са дали подкуп, за да си осигурят услуга в здравеопазването е в Румъния (22%), следвана от България (19%).

По-малко от 20% от жителите на Дания и Финландия смятат корупцията в правителството за голям проблем в страната си. Но над 85% от българите, хърватите, кипърците, италианците, португалците и испанците са на противоположното мнение.

В нито една страна не преобладава мнението, че корупцията намалява. Най-позитивният резултат е в Словакия, където това смятат 39 на сто от жителите.

Иван Димитров от Български пациентски форум заяви, че трябва да бъдат премахнати лимитите в болниците.

"Лимитът ограничава правото ни да избираме да бъдем лекувани и да стигнем до здравна помощ, въобще. Ако няма лимит, ще търсим услугата там, където знаем, че ще я намерим качествена. Сега търсим болница, където не са свършили лимитите, изобщо не става дума за качество", посочи той пред БНР. 

Според него, когато не вярваме на здравната система, не вярваме и на лекарите.

Той изказа очакване служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров да извади на светло порочните практики.

Вчера служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предложи промени в модела на здравната система. Според него трябва да отпаднат ограниченията, които НЗОК налага на болниците, а лечението на различни заболявания да бъде заплащано по-справедливо.

След среща с ръководствата на Здравната каса и Лекарския съюз Кацаров обяви, че започват преговори за промени в Националния рамков договор.

Кацаров ще настоява да отпаднат лимитите за регистрация в болничните заведения. Ще бъдат въведени коефициенти по отношение на цените на медицинските услуги.

Ще бъдат прехвърлени повече дейности от болничната към извънболничната помощ, което ще позволи същите дейности да се извършват на по-ниска цена.

Чрез сключване на договори с други лечебни центрове, личните лекари ще бъдат освободени от задължението да са на разположение на пациентите 24 часа 7 дни в седмицата.

"Обсъжда се механизъм чрез мобилно приложение пациентите също да бъдат въвлечени в контрола на медицинската дейност. След като бъдат договорени, промените ще стартират със следващия бюджет на НЗОК", каза още Стойчо Кацаров.

„Те са изцяло насочени в интерес на пациентите. Това са неща, които ще помогнат за това, да се лекуват и възрастните и тежкоболните, да не бъдат селектирани по отношение на това, да се излекуват и за някои неща, без да лежите в болница, а да го направите амбулаторно - това също е в интерес на пациентите. Корекцията на цените ще помогне за това да има повече лекари от дефицитните в момента специалности. Няма никакъв проблем с лимитите. Разликата е, че когато определяш лимити, изборът кой, къде да се лекува го прави тоя, който определя лимитите. Когато нямаш лимити, изборът се прави от потребителя, от пациента“, обясни здравният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във