Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕДНА ГОДИНА ОЧАКВАМЕ ДА ВИДИМ НАКАЗАНИ БАНКЕРИ

В Декларацията за национално съгласие със забележително единодушие народните представители застанаха категорично зад един национален приоритет - решителна борба срещу престъпността, независимо от политическия цвят на всички нива в държавата. И с корупцията. Сега, една година след приемането на тази декларация, ние трябва да отговорим дали държавната власт като съвкупност от власти е направила това, което очакваха избирателите от нея, дали е изпълнен този национален приоритет, има ли решителна борба срещу престъпността и корупцията, има ли ефективна борба срещу престъпността и корупцията, има ли наказани престъпници, грабители, корумпирани лица и т.н.


Много пъти е говорено от тази трибуна за най-въпиющите нарушения, за най-страшните кражби, на които беше изложена нашата страна и които причиниха разпад на нейната финансова система и предизвикаха небивала икономическа, а след това и политическа криза. Това са банковите грабежи. От банките са откраднати, защото са дадени като необезпечени кредити около 2.5 млрд. г. марки Това е станало до първите три месеца на миналата година. Оттогава досега една година ние очакваме да видим наказани банкери, защото тогава те са извършили съвършено очевидно нарушение на закона и са извършили престъпление по Наказателния кодекс.


Защо са тези реакции от страна на левия преден ъгъл на залата, който се обитава от БСП? Защото всички банкери през 1991, 1992, 1993 г. бяха рекрутирани от състава на бившите партийни ръководства, които спешно се квалифицираха във финансови крадци.


БИЗНЕС БАНКА, зад която е известно кой стои... е отпуснала необезпечени кредити за 186 млн. лв., ЕВРОБАНК - 1.190 млрд. лв., ОББ - 21 млрд. лв., ЕЛИТБАНК - 35 млрд. лв., ДСК - Централно управление - 56 млрд. лв., България инвест - 17 млрд. лв., БЗК - 31 млрд. лв., МБИР - 18 млрд. лв., банка Славяни - 14 млрд. лв., ТБ БИОХИМ - 123 млрд. лв., БНБ, която единствена е имала право да отпуска такива кредити, е отпуснала 268 млрд. лева.


Продължаваме нататък: БАЛКАНБАНК - 52 млрд. лв., ТУРИСТСПОРТБАНК - 144 млрд. лв., МИНЕРАЛБАНК - 88 млрд. лв., банка Хеброс - 20 млрд. лв., АГРОБИЗНЕСБАНК - 14 млрд. лв., ЧЗИБ - 21 млрд. лв., Стопанска банка - 60 млрд. лв., и любимото отроче на БСП - Първа частна банка - 67. 460 млрд. лева.


Пред мен е списъкът на тези, на които са отпуснати кредитите. И трябва да обясните тук, тези, които предлагат да се направи единен фронт, за да се защити сегашното състояние на безнаказаност, трябва да обясните на собствените си избиратели къде са вкараните виновници в затвора. Защо не са вкарани виновниците в затвора? Защо са безнаказани?


Много е просто да се отговори на този въпрос. Защото крадците са между вашите редици.


Народът знае, че вие трябва да вземете днес решение за това - ще продължи ли сегашното състояние на безнаказаност...


... или ще се вземат решителни мерки за борба срещу престъпността.


Този дебат ще продължи в Народното събрание. Правителството ще изпълни решението на Народното събрание, също прието със забележително единодушие, след изслушването на доклада на комисията Антимафия. Тогава отново имаше национален консенсус, който задължи всички ни да извършим съответни действия. И аз тук, от името на правителството, заявявам, че правителството ще внесе тази стратегия за борба с престъпността.


Правителството ще изпълни своите задължения.


Сега обаче предлагам да се обърнем към това, което се предлага. Предлага се едно проекторешение и една проектодекларация. Една проектодекларация, чийто внимателен анализ показва, че ако Народното събрание я приеме, ще продължи сегашното статукво, ще запази сегашното положение на нещата. Нищо в България няма да се промени. И удивително е, че точно под такава декларация стоят подписите на г-н Георги Първанов, на г-н Димитър Луджев и на г-н Александър Томов. Ето го фронтът, който защитава в момента статуквото.


Аз съм показал, че имам много по-здрави нерви, отколкото всички вас тук, 59 души.


И отново да обърнем поглед към другия проект - проекта за решение, проект за решение, което ще предизвика след себе си решителни промени. Да се оптимизира структурата и дейността на съдебната власт и другите правоохранителни органи в съответствие с Конституцията на Република България чрез радикални законодателни промени. Няма друго средство за промяна на сегашното положение, освен радикални законодателни промени.


Правителството приема и напълно подкрепя втората част от това решение и призовава народните представители да гласуват за него.


Ние ще ускорим кадровите и организационни решения във всички звена на структурите на МВР за борба в условията на организирана престъпност.


Вие ще имате възможност да дебатирате тук. И аз ще имам възможност да взимам участие във вашите дебати. И само едно ви призовавам да си помислите - и Евролевицата, и ОНС, защото БСП я изключвам, по понятни съображения.


Как ще обясните поведението си в тази зала утре пред избирателите? Мислете през цялото време, че ви слуша българският народ, който знае кой защитава престъпниците в момента...


... и ще потърси сметка на всички ни.


Призовавам народните представители да подкрепят проекта за решение. Благодаря ви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във