Банкеръ Weekly

Общество и политика

Една дясна партия се саморазпусна

Христо Панчугов

Партия "Синьо единство", в учредяването на която участва бившият външен министър и лидер на СДС Надежда Нейнски, се разпусна. В декларация от формацията с лидер Христо Панчугов призовават и останалите десни извън парламента да прекратят съществуването си, за да се появи единна дясна партия.

Нужна е нова формула за изграждането на десницата в България, смята Панчугов. Според него е необходима промяна на политическата система. Тя минава през разпускането на сега съществуващите десни партии и създаване на нова, която да се опира на десните избиратели, а не на партийните лидери и техните цели за влизане в парламента. По думите му вече се е видяло, че този метод води до слабо парламентарно представителство и традиционната десница играе ролята на патерица.

Решението за саморазпускането е взето на Втората национална конференция на "Синьо единство", проведена през миналия уикенд. Тя беше учредена през 2013-а с основната задача да катализира процеса по създаването на нова, модерна десница у нас, припомнят от ръководството. "Старата традиционна десница не успя да защити в достатъчна степен достиженията си - извоюването на демокрацията, достойното членство на България в ЕС и НАТО и правовия ред. Псевдоновата десница пък се срамува да се нарече такава, лута се в безполовата идентичност "няма ляво, няма дясно", неспособна е да излъчи друго смислено послание освен "всички сме срещу мафията", и бори олигархията с творческо-самодейни акции по улици и мостове, изживявайки себе си като нещо средно между политически кръжок и затворена група в социалните мрежи", се казва в декларацията, с която партията на Надежда Нейнски оповести саморазпускането си.

От "Синьо единство" посочват, че на този фон през последните почти 5 години неуморно са изобличавали подмяната на традиционната десница и са призовавали многобройните партии, нароени от традиционното дясно, да намерят сили да извървят единствено верния път напред - кухите партийни структури да се саморазпуснат, лидерите им да се откажат от смешната привилегия да се наричат "председател на нищото" и да разчистят пространството за създаването на силна и модерна дясна партия. И за това време са чули какви ли не аргументи защо това няма да стане:

"Защото СДС е марка и емблема, защото ДСБ е пазител на духа, защото "Да, България" е с нова енергия, защото "структурите ще ни разкъсат", защото "няма аз да съм лидерът, който ще загроби партията", защото "сега сме на крачка от властта, не е моментът", защото "ще загубим субсидията" и т.н. И нито веднъж никой не се осмели да изрече истината - че няма нито емблеми, нито дух, нито енергия, нито субсидия, нито структури, нито лидери", пише още в документа.

Според хората на Панчугов не е останало и грам доверие както помежду десните формации, така и сред избирателите. Това, което е останало, са "само шепа объркани хора, които наричат себе си председатели, за да могат и на следващите избори да се скарат отново кой от тях да "договаря" останалите при евентуално домогване до властта и раздаване на държавни служби".

"Всички наши твърдения тогава - че нездравата идеологическа основа на Реформаторския блок, събран от кол и въже, ще доведе до неминуем разпад в управлението - се оказаха печално верни", припомнят от "Синьо единство". Нито  Реформаторският блок или "Нова Република" преди, нито "Демократична България" сега са в състояние да предложат вдъхновяваща перспектива за България, смятат хората от разпусналата се формация. Според тях анти-Русия, анти-АЕЦ "Белене", анти-Цацаров, Пеевски, Борисов са мантри, които не оправдават отсъствието на смислени политики по отношение на образованието, здравеопазването, икономиката и привличането на инвестиции, енергийната независимост, кохезионната политика на ЕС и т.н.

В "Синьо единство" съжаляват, че въпреки положените огромни усилия не са успели да убедят нито една политическа партия от традиционната десница да загърби тяснопартийното си его. "Призоваваме партиите от традиционната десница да ни последват, защото времето отдавна вече не е наше. Не е и тяхно. Времето просто е друго и продължаването на разделението носи тежката отговорност на пропуснатите възможности за създаване на работеща алтернатива за България", се казва в края на декларацията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във