Банкеръ Daily

Георги Свиленски:

Единственото решение е Борисов утре да дойде в Народното събрание и да си донесе оставката

„Протестите са организирани от българските граждани, а основният организатор е г-н Борисов. Той и г-н Гешев са причината всички тези хора да бъдат по улиците, за да защитят правата си. Ние сме сред хората и подкрепяме техните искания: оставките на Борисов и Гешев. Двамата основни виновници да бъде блокирана държавата и ключът да бъдат разблокирани кръстовищата е в тях.“ Това заяви пред БНТ заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски.

По повод изявлението на премиера за предстоящи тежки решение, социалистът заяви, че те ще са такива само за самия него. „Тежките решения, които чакаме няколко дни, са тежки за него, а не за хората. Нека бъде така добър да си вземе “тежкото решение“ и да освободи българските граждани от присъствието си. Единственото решение е утре публично да дойде в Народното събрание, и да си донесе оставката”, заяви депутатът от БСП. По думите му големият проблем на България е, че Борисов вкара мафията в управлението. „През тези 3 години се смениха над 13 министри, така че няма никакъв смисъл от промяна в кабинета. Тези министри са “бушони“, те гърмят при всеки един проблем“, допълни Свиленски.

Той не виждал желание в този парламент някоя от партиите да иска да прави кабинет. „Няма желание, а и реална възможност. Ако г-н Борисов донесе оставката си утре, до средата на октомври спокойно могат да се проведат избори. Следващият парламент с нова легитимност и ново доверие, ще направи бюджета за следващата година, ще избере кабинет и в крайна сметка държавата ще тръгне по един нормален път и институциите ще започнат да работят”, изтъкна левият народен представител. Според него  в момента нито едно министерство или институция не работят, а стоят и чакат важното решение на Бойко Борисов.

По повод обвиненията, че БСП “говори“ чрез Румен Радев, Георги Свиленски заяви, че това са твърдения само на Борисов и неговите партньори. „Президентът е този, който ще носи отговорността за едно служебно правителство, и той е този, който ще избере служебните министри. Ние ще носим отговорност, когато минат парламентарните избори, когато видим какво доверие сме спечелили от българските граждани, и ние ще управляваме, когато те ни дадат тази възможност. Нека да видим обществото на кои политически партии ще даде доверието си. Сигурен съм, че ГЕРБ няма да са тези, които ще правят следващия кабинет“, заяви социалистът.

Свиленски припомни, че за първи път членовете на БСП ще имат възможността пряко да изберат своя председател, затова този избор е важен. „Ние апелираме за пълно участие на 12-и септември. Партията не е разединена, а просто има различни мнения сред членовете на Националния съвет“, заключи той.

Председателят на парламента Цвета Караянчева свика за утре извънредно заседание на парламента по настояване на парламентарната група на БСП. Левицата настоява в дневния ред да бъдат включени две точки: за изслушване на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Христо Терзийски за сблъсъците по време на Националната конференция на ГЕРБ. Другата точка, която от опозицията настояха да бъде разгледана, е актуализация на бюджета, като премиерът даде подробна информация за раздадените пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във