Банкеръ Daily

Общество и политика

Единствено ГЕРБ поиска председателското място в ЦИК

На "Дондуков" 2 се проведоха консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии и коалиции. Формациите запознаха президента със своите номинации за нов състав на Централната избирателна комисия.

До консултациите се стигна, след като парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене. Народното събрание реши съставът на Централната избирателна комисия да бъде намален на 15 членове, вместо досегашните 20. Този брой ще включва председателя, заместник-председателите и секретарите. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на държавния глава след публични консултации и процедура, определена от президента. Според досега действащия текст председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избираха от Народното събрание.

Парламентът реши ЦИК да определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяване на гласовете.

Разпределението за членове на комисията е: ГЕРБ - 4 места, "Има такъв народ" и БСП ще са с по 3, ДПС и "Демократична България" ще са с по 2, "Изправи се! Мутри вън!" – 1.

Партиите, които обявиха номинациите си за членове на ЦИК преди началото на консултациите, са "Изправи се! Мутри вън", БСП и "Демократична България".

Кандидатът на "Изправи се! Мутри вън" е Росица Матева, която в момента е председател на Обществения съвет към ЦИК.

След заседание на Изпълнителното бюро на БСП стана ясно, че от партията ще предложат Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева.

Социологът Цветозар Томов и общинският съветник в София и математик Любомир Георгиев са номинациите на "Демократична България" за членове на Централната избирателна комисия.

"Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат промените в изборния закон да станат факт и новоназначената Централна избирателна комисия да встъпи в своята роля в деня на разпускане на Народното събрание", започна Румен Радев.  

Държавният глава опроверга публичните коментари, че щял той посочва, определя и избира състава на ЦИК. "Президентът не посочва и избира, затова тук са партиите. Те посочват кандидатите, ръководството. Президентската институция единствено ги обнародва с акт", заяви Радев.

Силвия Алексиева и Десислава Атанасова представляваха партия ГЕРБ на консултациите. Алексиева възрази срещу тегленето на жребий за излъчване на ръководство на комисията, в случай, че партиите не постигнат съгласие. От ГЕРБ са недоволни и от част от останалите правила, които парламентът прие.

Президентът отговори на Алексиева и Атанасова, че мястото за подобен дебат е било пленарна зала. В момента консултациите протичат по закона, приет от Народното събрание. 

Десислава Атанасова предложи председателят на ЦИК да бъде излъчен от най-голямата политическа сила - ГЕРБ. Предложението на ГЕРБ за председател на комисията е Красимир Ципов. Ципов е бил депутат в 41, 42, 43 и 44-тото Народно събрание. Два пъти е бил заместник-министър на Вътрешните работи в правителствата на Бойко Борисов.

Тримата представители на "Има такъв народ" бяха обявени от Виктория Василева. "Това са Камелия Нейкова - юрист по образование, с богат стаж в изборната администрация. Елка Стоянова - юрист, с богат опит в провеждането на избори и проф. Любомир Гаврилов - математик, със задълбочени познания по технологията и прилагането на изборния процес от гледна точка на математически модели на пресмятане на резултати", съобщи Василева.

ИТН не направи номинация за председател, Нейкова бе предложена за зам.-председател. Тя беше говорител на предишния състав на ЦИК заедно с настоящия шеф на комисията Александър Андреев - тогава и той от квотата на БСП, а по-късно избран за председател по предложение на ГЕРБ след подадената оставка от Стефка Стоева през август 2020 г. В настоящия състав на комисията Нейкова не е член. Тя бе зам.-министър на показно арестувания навремето от Цветан Цветанов министър на отбраната от НДСВ Николай Цонев.

От БСП предлагат Емил Войнов за член и зам.-председател на ЦИК. Той е специалист по информационни и комуникационни технологии. По думите на социалиста Иван Иванов, Войнов е експерт в изборния процес. БСП потвърди второто си предложение за член - Силвия Стойчева, участвала в множество изборни кампании. Третият кандидат на БСП е Цветанка Георгиева, която е с дълъг стаж в изборното законодателство.

Севинч Солакова и Ерхан Чаушев са номинациите на ДПС за членове. Те бяха представени от лидера на партията Мустафа Карадайъ. Солакова е предложена и за секретар. Тя е юрист по образование с дългогодишен професионален юридически и административен опит. Ерхан Чаушев е завършил юридическия факултет на Софийския университет, с дългогодишен професионален и юридически опит, посочи Карадайъ.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че е против Ципов да бъде председател на ЦИК. ДБ обаче не представи свое предложение за председателското място. Потвърди само, че предлага Цветозар Томов и Любомир Георгиев за редови членове. Томов е предложен и за зам.-председател.

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" също е против кандидатурата на Ципов. Тя изтъкна, че той не защитил честността на изборите, докато е бил зам.-министър на МВР. 

Христо Иванов погрешно посочи, че Ципов е бил заместник на Цветан Цветанов. Десислава Атанасова го поправи. Атанасова нападна Манолова, че нямала право да говори за честни избори като автор на "Костинбродската афера".

Президентът Радев апелира да се спре с всякакви лични нападки. 

Манолова издигна за член и зам.-председател Росица Матева. Тя добави, че подкрепя името на шефа на ЦИК да бъде предложено от "Има такъв народ" като втора политическа сила. БСП също се обяви срещу Ципов.

Президентът изтъкна че, ако политическите сили се разберат председателското място да е за най-голямата партия, и Красимир Ципов остане единствен кандидат, държавният глава ще трябва да назначи Ципов, ако той отговоря на изискванията за длъжността по закон.

Атанасова отбеляза, че щом кандидатурата на ГЕРБ е единствена, следва останалите да се съобразят с нея. 

Мая Манолова призова ИТН да предложи свой председател. Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри Вън!" обяви, че нямало как да подкрепи предложение на ГЕРБ. Той поиска за жребий. Радев му отговори, че жребий с едно име няма как се проведе. Държавният глава неколкократно напомни, че следва единствено процедурите. Той благодари на партиите, че са проявили зрялост и председателят на комисията ще е от най-голямата партия. 

Радев обобщи: за председател на ЦИК е предложен Красимир Ципов от ГЕРБ, а за зам.-председатели - Камелия Нейкова от "Има такъв народ", Емил Войнов от БСП, Цветозар Томов от "Демократична България" и Росица Матева от "Изправи се! Мутри вън!". Предложението за секретар на комисията е Севинч Солакова от ДПС. Ако следващите дни изслушването и проверката на изискванията установят изрядност, Красимир Ципов и Севинч Солакова ще бъдат съответно председател и секретар.

Христо Иванов все пак настоя да се търси консенсус. По думите му щом кандидатурата на Ципов не се приема от повечето партии, значи той не бива да е председател. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във