Банкеръ Daily

Общество и политика

Единствено ДПС се срещна с БСП за партийната субсидия

Eдинствено представители на парламентарната група на ДПС се отзоваха на инициираната от БСП среща с политическите сили, на която да бъде обсъдено предстоящото намаляване на субсидиите за политическите партии от 11 на 1 лев за действителен глас.

След срещата Йордан Цонев от ДПС потвърди, че стоят зад позицията си за обществено финансиране на политическите партии. "Ние сме против, че не се обяснява на обществото. Нужно е да има открито финансиране, за да не стане после по-скъпо за бюджета, да не се възобновят стари връзки с бизнеса, които не са добре за страната и политическия процес”, обясни той.

Според него субсидия от 1 лев е равна на субсидия от нула лева и това не устройва политическия живот на партиите. Цонев допълни, че субсидия от 4, 5 или 6 лева - също не устройва никого, тъй като парите не стигат на партиите да си платят разходите и медийната кампания. От ДПС ще настояват да отпадне финансирането на партиите от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица, при строг контрол и прозрачност, категоричен бе Цонев. 

От своя страна от БСП съобщиха, че са удовлетворени от срещата с ДПС и затова, че има диалог по темата. Зам.-председателят на парламентарната група Драгомир Стойнев съобщи, че и двете партии са за обществено финансиране, но всичко е в ръцете на управляващите, които обаче арогантно отказват да отстъпят. Идеята на депутатите от столетницата и на тези от ДПС е още в петък да бъде гласуван законопроект и преди 1 юли той да бъде одобрен, така че от ГЕРБ да не могат да постигнат желаното от тях намаляване на субсидията на 1 лев.

По-рано днес групата "Обединени патриоти" също отказа разговор за субсидията. Преди няколко дни такъв ход предприе и ГЕРБ. Управляващото мнозинство плюс "Воля" на Веселин Марешки се застъпват партийната субсидия да бъде фиксирана на 1 лев за получен глас.

Десет минути след обявения за начало час Драгомир Стойнев направи изявление, в което определи действията на народните представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти" като липса на воля. Стойнев упрекна депутатите от мнозинството, че са "обикновен придатък на министър-председателя Бойко Борисов". 

Според него отказът ГЕРБ и "Обединени патриоти" от парламентарен и обществен разговор по темата за финансирането на политическите партии означавал, че парламентът е подчинен на изпълнителната власт, управляващите искали да гарантират собствения си успех на изборите и да унищожат опозицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във