Банкеръ Daily

Ивайло Калфин:

Единственият вариант за стабилна коалиция е ГЕРБ с БСП

Единственият вариант за стабилна коалиция при настоящата ситуация е между ГЕРБ и БСП. Това заяви пред бТВ зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин.Според него това означава ГЕРБ да убеди БСП да участва в широка коалиция, в противен случай ще бъде сформирано правителство на малцинството. "Ако обаче основните политически сили не успеят да надмогнат партийния си интерес, не са изключени нови избори и то много скоро", коментира още Калфин.

"Когато се прави голяма коалиция, не се започва с тест с тези 18 въпроса като лексикон. При голяма коалиция партиите оставят програмите си и започва да се пише от нулата, макар че всеки има приоритети и те трябва да се отчитат", подчерта Калфин, визирайки вчерашните консултации с екипа на ГЕРБ.  По думите му АБВ би подкрепила коалиция между ГЕРБ и БСП.

„В такъв формат ние бихме могли да се включим, да участваме и да го подкрепим, но това не зависи от нас, а от тях", допълни още той. Според него коалиция между ГЕРБ, Патриотичният фронт, Реформаторския блок и АБВ е само аритметика. Калфин даде да се разбере, че е доволен от факта, че за пръв път се заговори за програми, но в същото време настоя, че по този начин не се прави коалиция, защото тя става чрез решение на лидерите, след което експертите уточняват детайлите.

"Отговорността е на ГЕРБ", отсече той и допълни, че от АБВ са максимално отговорни, но не биха се включили в коалиция, която се прави само за да събере определени гласове. "Бихме подкрепили дори и правителство на малцинството, но по определени теми като например КТБ и проблемите в енергетиката", каза в заключение той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във