Банкеръ Daily

Георги Кадиев, БСП:

Единственият вариант за кабинет е ИТН да се върне в преговорите

"Единственият вариант за успешно правителство е, ако "Има такъв народ" се върне на масата за преговори и ако намерим общо споразумение." Това зави пред БНР депутатът от парламентарната група на "БСП за България" Георги Кадиев и уточни, че единственият проблем пред съставянето на правителство с третия мандат се нарича его: "Ако политиците си преглътнат егото, няма да имаме никакъв проблем да съставим правителство, което да е стабилно и дългосрочно."

Той подчерта, че работещата формула е коалиционно споразумение с пълноправни участници, без претенции кой ще има министри и кой само ще подкрепя: "Трябва да бъде обща отговорност - споделен мандат и обща програма за изпълнение. Третият мандат се превърна в някакъв фетиш. Няма абсолютно никакво значение на кого ще бъде даден, защото всички ще правим едно - да се опитаме да върнем "Има такъв народ" на масата за преговори и заедно да сглобим коалиционно правителство."

По думите на Кадиев е неразбираема позицията на "Демократична България": "Заради този фетиш да рискуваш бъдещото правителство и да накараш хората отново да отидат на избори, когато очевидно се задава криза. Това е абсолютно неразбираемо".

За нас няма никакво значение кой ще получи третия проучвателен мандат, подчерта социалистът.

"Въпросът не е просто да мине едно правителство, а след това - в приемането на законодателната програма и решенията. Трябва да има стабилност. Настояваме за писмени споразумения. Мишкувания от сорта "тази партия ще излезе, от другата ще гласува половината, а другата - няма" са всъщност рецепта за неуспех в бъдещето", смята депутатът от БСП. 

Според него актуализацията на бюджета не е задължителна: "Могат да се направят съкращения на разходи в министерства и да се прехвърлят в други, но не е хубаво".

Facebook logo
Бъдете с нас и във