Банкеръ Daily

Румен Гечев:

Единствената опция на Борисов е оставка и нови избори

“Най-нормалното, което премиерът на една демократична държава трябваше да направи, е да излезе и да каже пред народа си какво смята да прави. Тези недомлъвки и загадъчни събирания на хора в София будят недоумение." Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев.

Според който премиерът, цялото правителство и нестабилно сглобената коалиция, се намират в пълен шок. "Това е проблем за България, тъй като ние се оказваме страната в най-голяма безизходица в тези тежки месеци. Ние сме страната, която няма никаква програма и визия какво ще прави до края на годината, и чакаме във всяка една минута правителството да си подаде оставката“, смята депутатът. 

Той коментира, че единствената опция на Борисов е оставка и нови избори, тъй като след толкова месеци е твърде късно този парламент да формира ново правителство. „Искането на българското общество е съвсем ясно - нови избори, нова конфигурация в парламента и ново управление. В една нормална демократична държава, каквато в момента не сме, е нормално председателят на парламента да обяви, че има искане за извънредно заседание, но вместо това има мълчание. Г-жа Цвета Караянчева мълчи, а тя е длъжна да изпълни конституционните си задължения. Ние в момента въобще не сме парламентарна република",категорично заяви пред БНР проф. Гечев. 

Депутатът от левицата допълни, че сегашните управляващи са в политически капан и ако те не осигурят кворум, значи те бойкотират парламентаризма и нарушават Конституцията. 

„Очевидно премиерът бойкотира машинното гласуване, тъй като там няма да могат да се преправят протоколите и да се сменят чувалите с бюлетини. Има машини в Европейския съюз и по-конкретно над 30 000 свободни в Белгия. Така че има вариант машините да бъдат осигурени. Второ, това правителство пропусна възможността България сама да си произведе машините. Имаше разработена машина от БАН, която беше демонстрирана, и която можеше да бъде сертифицирана навреме и използвана. Машини има в Европейския съюз, те могат да бъдат осигурени и това не може да бъде извинение“, подчерта професор Румен Гечев.

Социалистът обясни, че в БСП няма вътрешни противоречия, а предстоящите вътрешнопарламентарните избори ще се проведат по европейски стандарти.

„Резултатът на БСП при едни предсрочни избори би бил по-добър, отколкото сегашния.  Ще излезем с нови идеи и ще можем да убедим избирателите, че нашата алтернатива е по-добра от тази на останалите. По-добре да има правителство от няколко партии, отколкото да има един човек-правителство, като в случая един премиер, който върти на пръста си всякакви коалиции. БСП ще търси нови партньори, затова за нас мнението на българския народ е много важно“, заключи депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във