Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕДИНСТВЕН ЛИКВИДАТОР ЩЕ УПРАВЛЯВА ФАЛИРАЛИТЕ БАНКИ

На всички е ясно, че няма да може да стигнем американците, което обаче не пречи да ползваме техния опит. След повече от година управление тази идея узря и в ръководството на БНБ. В началото на миналата седмица гуверньорът на Централната банка Светослав Гаврийски обяви, че се обмисля възможността всички фалирали банки да бъдат поверени в ръцете на двама-трима ликвидатори или пък на специализирана институция. Това означава, че досегашните синдици, които не успяха да възмездят кредиторите на несъстоятелните банки, ще бъдат освободени от длъжност. Известно е, че заради мудните и неефективни действия в събирането на раздадените кредити от бившите ръководства на банките синдиците си спечелиха гнева на управляващите, че дори и този на премиера Иван Костов. Не бяха рядкост и обвиненията, отправени чрез медиите към синдиците за престъпления по служба - извършени неправомерни продажби на банкови активи на ниски цени, както и за безотговорно разхищение на събраните средства. А виновниците за подобни явления са както нормативната уредба, така и заниженият контрол от страна на съда по несъстоятелността, който често одобрява от разстояние действията на синдиците.


В това отношение са твърде поучителни годините на Голямата депресия в САЩ от 1928-1932 година. Тогава е била създадена централизирана институция, която управлявала фалиралите банки. По-късно, в края на 80-те години, по времето на Буш тя е наречена Resolution Trust Corpotation (RTC). Нейният ръководител е централен синдик, който назначава и контролира съответните федерални и местни синдици. Първостепенна задача на тази институция била да възмезди всички вложители на банките, обявени в несъстоятелност. По този чисто психологически начин е избягната паниката сред населението от нестабилната банкова система. А след като RTC възмезди вложителите, поема собствеността над фалиралите банки, за да може от тяхната продажба да си покрие разходите.


В България обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Министерството на финансите удовлетворява вложителите, БНБ дава предложение за назначаване на синдици, а съдът по несъстоятелността ги назначава и одобрява техните действия. Така, макар и разкрачени, българските синдици често успяват да финтират този триъгълник. Синдиците явно не бързат да приключат своята работа, с изпълнение на която ще се лишат от всички луксозни придобивки, наследени от предишните ръководства на банките в несъстоятелност.


По наши данни синдиците наемат адвокати и съветници по всички въпроси, поради което се разпиляват събраните средства. Смятаме, че този начин на ликвидиране е абсолютно неефективен и той трябва да бъде променен, коментира Светослав Гаврийски.


На практика още в споразумението с МВФ бе поставено изискването да се предприемат мерки за привършване на процеса на ликвидация на банките. Според запознати с банковата несъстоятелност предложението на управителя на БНБ ще улесни дейността на Банков надзор, както и би спестило разхищение на събраните средства от сегашните синдици. Не е без значение и фактът, че по този начин ще се сведе до минимум влиянието на нечии нечистоплътни корпоративни интереси, прокарвани от някои синдици.


А докато новата идея всички фалирали банки да бъдат поверени в ръцете на ликвидатори или на определена институция се избистри, БНБ призова синдиците със събраните пари да започнат да удовлетворят кредиторите на банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във