Банкеръ Daily

Общество и политика

Единната информационна система на съдилищата може да бъде замразена до 18 декември

Десислава Ахладова

Краткият период за тестване на Единната информационна система на съдилищата е вероятната причина за трудностите при използването ѝ. Това заяви правосъдният министър Десислава Ахладова. Тя е съгласна новата система за управление на делата да бъде замразена до 18 декември. Предложението, лансирано от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, е системата да бъде внедрена в страната и веднага да бъде спряна, за да се отстранят проблемите по нейното функциониране.

Правосъдният министър се опасява, че ако не се внедри системата, има риск да се загуби европейско финансиране по Оперативна програма "Добро управление".

"Последните две седмици изключително много е работено по системата. Част от съдиите ни обясниха, че се е подобрила бързината ѝ, но има още функционалности, които следва да се доработят", посочи министърът.

Ахладова днес за първи път председателства заседанието на Висшия съдебен съвет, свикано именно заради недоволството от Единната информационна система на съдилищата.

Паралелно с това пред сградата на ВСС се събраха съдии от Софийския районен съд на протест срещу въвеждането на системата. Съдиите внесоха над 140 подписа срещу новия електронен начин за управление на делата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във