Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕДИН ЗА ВСИЧКИ, ВСИЧКИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Единственият сигурно известен състезател, който ще участва наесен в надпреварата за президентския пост, е сегашният държавен глава Георги Първанов. Такова е положението половин година преди събитието. За останалите претенденти може само да се гадае. Поне до 10 май в медиите сигурно ще се извървят още няколко имена на политици, бизнесмени, учени или интелектуалци с десни убеждения. Осемте преговарящи партии от десницата нарочиха първата сряда след Гергьовден за поредния ден хикс и обещаха, че до тази дата ще си изберат обща кандидатпрезидентска двойка.
Междувременно, докато те умуваха и кадруваха, политическите наблюдатели не пропуснаха да отбележат, че всъщност политическите сили от всички цветове и нюанси
усърдно се трудят за втория мандат
на сегашния президент. Самият той каза преди Великден в интервю за държавното радио, че не му трябва кампания, защото страната има нужда от действащ президент. Понятно е, че президентът, дори и в периоди на медийно притихване, действа усърдно по въпроса за втория си мандат. Би било направо грехота да изпусне момента, в който все още е без ясно изявен конкурент и е сам в светлината на прожекторите. Друг е въпросът, че по законите на театъра прекалено дългите монолози в един момент втръсват на публиката...
Нямахме никакви намерения да ви занимаваме с познатия предизборен репертоар на президента Георги Първанов - още повече че го наблюдаваме от юли миналата година, когато тръгна да катализира процеса за създаване на тройно коалиционно правителство. Ще пропуснем да коментираме що за демонстрация беше пак да тръгне да катери дигите по Дунава, докато в парламента се дебатираше и се гласуваше вот на недоверие към правителството (му) - тъкмо заради наводненията. Няма да злословим за това, че навръх Възкресение Христово държавният глава отиде да се черкува в катедралата Св. Александър Невски, където до миналата година избягваше да ходи, за да не се сблъска случайно с тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. Това беше, за да не омерзява своите от БСП. Царят от своя страна тази година запали свещ в Св. Крал, но ден преди Великден
влезе в политическите новини
Именно срещата между бившия премиер и някогашния му бодигард Бойко Борисов провокира въображението на медиите и поразмести президентския пъзел. На този разговор, станал навръх Велики четвъртък, царят уж бил попитал кмета дали сдружението ГЕРБ ще подкрепи бившия министър на правосъдието Антон Станков, ако НДСВ го издигне за кандидат-президент. Идеята, конспиративно съобщи пресата, била лично на особата, а генералът бил засвидетелствал приятелски чувства.
Още на следващия ден подопечните на Борисов в ГЕРБ сърдито опровергаха тези информации, като заявиха, че Антон Станков може да им е симпатизант, но не е техният човек. Вестник БАНКЕРЪ научи от отлично информирани източници каква всъщност е работата. Царят и кметът действително са си поприказвали за политика, само че героят в разговора не е бил настоящ съдия, а ... действащ президент. От НДСВ имат категорична позиция за президентските избори, но тя не се свежда до това, ще издигнат ли свой човек в дербито, или кого ще подкрепят, ако лидерът им, както се очертава засега, не се впусне в надпреварата. Царистите държат изборите за евродепутати да бъдат още тази година и по възможност да съвпаднат с президентските. От управляващото мнозинство в парламента и от президента зависи кога ще бъде вотът за наши представители в Европейския парламент.
В царската партия ясно си дават сметка за малките шансове да се сдобият със свой президент. Според повечето политически коментатори Симеон Сакскобургготски няма да се кандидатира, но максимално
ще се възползва от ситуацията
Георги Първанов много добре знае, че ако излезе като кандидат на тройната коалиция, може да си направи мечешка услуга. До есента правителството на Сергей Станишев ще натрупа още негативи пред избирателите, независимо как и кога България ще влезе в Европейския съюз. Провалите в социалната и в данъчната политика, към които хората са най-чувствителни, ще рефлектират върху главата на бащата на триото. Ето защо политици и наблюдатели очакват, че с наближаването на изборите Георги Първанов ще става по-остро критичен към изпълнителната власт. Но задкулисно ще запази деловите си отношения с царя и със Сокола.
Доста елементарно е обаче в поведението на президента да се търси аналогия с Петър Стоянов от 2001 година. Най-малкото защото БСП не е СДС, нито пък тройната коалиция е ОДС. Сергей Станишев не може да се сравнява с Иван Костов - въпреки че сегашният премиер, подобно на Командира, държи очите и ушите си здраво затворени за някои деяния и бездействия на своите министри.
Медиите вече започват да подушват конфликт между БСП и президента, но ясно си дават сметка, че тук става дума за мирис на фалшив парфюм. Работата е там, че за разлика от бившето, пък и от сегашното СДС, в името на властта
партията прощава на своите
А за червените Георги Първанов ще бъде свой, стига да получат правилната позивна. Директивата е повече от ясна - управляваме на всяка цена. Нужно ли е да припомняме девиза на Коалиция за България от последните парламентарни избори - Един за всички, всички за един? Мускетарската романтика и чаровното лице на Ламбо свършиха добра работа пред електората. Лозунгът обаче, близо два века след Александър Дюма-баща, върши по-практична работа. Пренесено на ниво тройната коалиция, посланието разкрасява сторения през август миналата година пазарлък. И го бетонира.
Засега ДПС мълчи дали ще подкрепи Георги Първанов. Ако сегашният президент се разхожда във вода до коленете и приканва за прокурорски проверки на обръча от фирми,
няма подкрепа от Сокола
Ако обаче, както стори, докато в парламента се дърлеха покрай вота, последен и от кумова срама спомене, че трябва да се види къде са парите за наводненията, може и да яде втори път баклава.
Царят съответно, ако подкрепи Първанов, може да си остане имотен, или най-малкото полуимотен, пък партията му да се укрепи и прочуе международно с повечко евродепутати. Симеон Сакскобургготски много добре знае, че в една страна членка на Европейския съюз тези депутати придават тежест и във вътрешнополитическия живот. Това са позиции, които генерират властови ресурс. А НДСВ не са се простили с амбициите да си го възвърнат.
Ето защо рандевуто на царя с Бойко Борисов е имало за задача да проучи терена. На Врабча 23 прекрасно са знаели какво показват социологическите проучвания, огласени веднага след Великден. И най-големият аматьор може да предположи, че неродената партия ГЕРБ обира народната любов. Ето защо по проверения
модел на политическия пазарлък
дипломатът в коалицията е трябвало да провери какво ще прави кметът с президента.
Едва ли има друг политик в България, който да умее по-добре от Симеон Сакскобургготски да разясни позитивите и негативите на дадена ситуация. Да не говорим колко убедителен може да бъде, ако го прави пред близък човек, който минава за негов добър ученик... Тезата впрочем се потвърждава и от изказванията на Бойко Борисов от началото на тази седмица. Кметът яростно се разграничи от НДСВ и обяви, че прекратява контактите с тях, докато са в тройната коалиция. Едновременно с това той намекна, че може да подкрепи Георги Първанов, защото, видите ли, за момента няма по-добър кандидат. Така Бойко Борисов хем запази симпатиите на омерзените от правителството, хем не си развали отношенията с царя и с президента, хем аристократично показа, че трябва да се съобразяват с него.
Колкото до Георги Първанов, той сигурно би се кандидатирал като независим, но с негласната подкрепа на коалиционните партньори. Тогава и БСП, в името на победата, ще преглътне театралната война с правителството и с премиера. А за клетия електорат ще остане възможността да избере служебно Георги Първанов поради липса на друг. Няма значение с колко гласа. Нали все пак трябва да имаме някакъв президент?
Сюжетът тепърва ще се развива. За успеха му допринася и
десният тюрлюгювеч от кандидати
През последните седмици осемте преговарящи партии си признаха официално, че обсъждат някои имена. И неофициално - че пак не могат да се разберат помежду си. На принципа натопи другарчето за президент сродни и сърдити помежду си десни партии и лидери завъртяха имената на Иван Костов (предложен от Стефан Софиянски), на Петър Стоянов (номиниран първо от Надежда Михайлова, после от някого от своите, враг или приятел), на пловдивския кмет Иван Чомаков, на заместник-председателя на ДСБ Веселин Методиев (когото Бойко Борисов с една дума отряза като кандидат). И докато десните се опитват да приложат формулата всички за един, основните им конкуренти просто го правят.В името на техния си проект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във