Банкеръ Daily

Общество и политика

Един от обвинените в шпионаж остава в ареста

Военно-апелативният съд остави за постоянно в ареста обвинения в шпионаж в полза на Русия полковник Петър Петров, заместник - началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната. Съдебното заседание продължи повече от три часа заради новите доказателства, които прокуратурата внесе преди началото му.

Прокурорът по делото Стоян Лазаров не даде подробности за съдържанието на четирите нови тома доказателства. "Новите доказателства само подкрепиха обоснованото предположение и опасността да се укрие обвиняемият и допълват доказателствата от преди това за шпионската му дейност. Има данни, че той е събирал класифицирана информация от работното си място", каза Лазаров, цитиран от БНР.

"По това дело не е изяснен предметът на престъплението "шпионство". В Закона за защита на класифицираната информация изрично са посочени критериите и видовете класифицирана информация. И към настоящия момент не е ясно тази информация, която от прокуратурата се претендира, че е събирана от нашия подзащитен, какво представлява", заяви адвокатът на Петров.

Предстои съдебният състав да се произнесе по жалбите срещу задържането под стража и на останалите четирима обвиняеми в шпионаж в полза на Москва.

Прокуратурата внесе нови доказателства по шпионската афера малко преди съдебните заседания, на които ще се решава оставането в ареста на част от обвиняемите  Първото заседание започна преди 10:00 ч. днес.

Малко преди 12:00 ч. съдебният състав се оттегли да мисли върху определението именно заради новите доказателства, които са два тома явни и два тома секретни. Това наложи забавянето на съдебните заседания, тъй като адвокатите трябваше да се запознаят с тях.

Според неофициална информация част от доказателствата са свързани със записи, които показват как обвиняемите се договарят какво да говорят пред съда, а другите са свързани с класифицирани документи, които са част от разследваната шпионска афера.

По-късно от другите е пристигнало искането за по-лека мярка и на т.нар. резидент Илия Илиев, който е бивш шеф във военното разузнаване, така че все още не е  ясно дали и неговата мярка ще се гледа днес.

В съдебната зала се явяват прокурори, както от Военно-окръжната прокуратура, така и от Военно-апелативната прокуратура.

Петима от шестимата обвинени в шпионаж за Русия обжалваха задържането си под стража, което първоинстанционният Военно-окръжен съд им наложи след 23-часово заседание, приключило в ранните часове в понеделник. За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не поиска задържане под стража, след като той направил пълни самопризнания.

Кампанията за борба с т. нар. руски шпиони в България е натрапена на София отвън. Това заяви днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Не мога да не се съглася, че доколкото това не отговаря на интересите на българския народ, зад това най-вероятно стои насърчаване на подобни стъпки и действия отвън. Защото е невъзможно нещо подобно да се обясни с коренните, националните естествени интереси на България", каза тя на брифинг.

Захарова обърна внимание, че неотдавнашното обявяване на двама руски дипломати за персона нон грата в България е петият подобен случай.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във