Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕДИН КИБИК ПО ПРАЗНИЧНИТЕ АРТИСТИЧНИ ПАЗАРИ

По празниците - този път те се случиха с ваканционна многотия - всичко изглежда различно. Успехът се преуголемява, неуспехът небрежно и артистично се пренамалява. Ако пък се намери и достатъчно наивна медия, която да тиражира хиперболите, ефектът е гарантиран, а моралните загуби се понасят с 32-зъба усмивка. За материалните и думи няма да стане.


Подобно нещо се случи преди Коледа с търга, организиран в луксозния хотел Амбасадор от софийската тръжна къща Истър (в.БАНКЕРЪ/16 септември 1996 г.). За тази къща предпразничното наддаване в Амбасадор е първата по-мащабна и - уви! - неуспешна проява. А предпоставките за по-добра съдба бяха налице: прецизно подбрана колекция от картини на Александър Мутафов, Димитър Гюдженов, Бенчо Обрешков, Борис Денев и други признати майстори от различни поколения; достъпен диапазон на цените от 250 до 1200 щ. долара; подходящо време за купуване на празнични подаръци и т.н. При това шефът на Истър г-н Левчо Здравчев разполага с практически неограничени източници на стойностни автори и картини, защото експлоатира частните колекции на обедняващата червена аристокрация от близкото минало. В това, разбира се, няма нищо лошо, особено при спомена за експроприацията на експроприаторите. От онзи период продължават да се губят стотина портрета на монарси, политици, видни индустриалци и прочие буржоазни елементи, конфискувани от милицията непосредствено след 9 септември 1944 г., превтасали в мазетата на милиционерските участъци, а в настояще време подведомствени (?) на Националната художествена галерия. Без вест и без кост от тях!


Г-н Здравчев регистрира неуспеха си със завидно хладнокръвие и обеща повторение на търга към края на януари. Но в софийския художествен пейзаж предколедно се появиха няколко съвсем нови галерии (Солерс и др.) и бутици за произведения на изкуството (Артфорум България и др.). Особено любопитен бе стартът на Артфорум България. За около денонощие бе показана чудесната бижутерна изложба на Антоанета Петрова с цени като за бели хора - комплекти от 500 до 5000 щ. долара. Сефтето направи кметът Софиянски, който преди Стефановден купи бижу за своята съпруга по случай годишнината от сватбата им. Жълтата преса не узна това. А днес в бутика Артфорум България се закрива изложбата на Петър Петров. По празниците в този новооткрит център не мина и без банкерско присъствие - Тодор Вълчев бе гост на премиерата, а неговата нашумяла отново дъщеря посети Артфорума по-късно.


Зазяпването по артпазарите не позволи подценяването на най-демократичната галерия - тази под открито небе на ул. Париж до Светия Синод на Българската православна църква. Клиентелата тук е намаляла, независимо от много широкия ценови диапазон на предлаганите картини и икони. Впрочем качеството на иконите става все по-добро, а зографите са влезли помежду си в най-стойностното съперничество - това в качеството. При това търговците, които студуват и по празниците, са достатъчно умни и гъвкави, за да поддържат цени за всякакви клиенти. Тази интелигентна тактика намножи доста галерии и антиквариати в София и страната, чието начало и първи капитали са стартирали в градинката срещу Военния клуб (известна на новите софиянци като градинката Кристал). А сетне и на улица Париж. По-слабата търговия, независимо от празнично намалените цени (за разлика от плодзеленчукарите), студуващите на ул. Париж обясняват с намаления туристически поток. Особено на чужденците.


А в Националната художествена галерия тече козметичен ремонт. Както обяви един жълт вестник - за да могат коктейлуващите да си пият виното на просторния балкон. А гигантската експозиция в южното крило на НДК... пустее. Нещо повече - на картина от Стоян Венев бяха открити гъбички, бе подаден необходимият сигнал, предполагаше се бърз преглед на картините в депата. Нищо подобно! На фона на гъвкавите галерийни прояви гигантоманията на НХГ напомня за едно друго, уж отречено мислене. Което и тогава, и днес няма нищо общо с пазара. Понякога и с изкуството.


Борис Денев - В полите на Витоша


Бенчо Обрешков - Женски портрет

Facebook logo
Бъдете с нас и във