Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕДИН ИДАЛГО НАЧЕЛО НА ГВАРДИЯ

Ново политическо движение под името Гвардия бе учредено на 13 май по инициатива на Българския национален съюз (БНС). Петстотин и седемнадесет делегати от цялата страна избраха Ивайло Дачов за председател, а лидерът на БНС Боян Расате оглави политическия съвет на организацията. Тридесет и пет годишният Ивайло Дачов е завършил журналистика в СУ Св. Кл. Охридски. Занимава се с рекламен бизнес. Женен е и има двама синове - Баян и Кардам.

Г-н Дачов, преди допитването за името и символите на Гвардия заявихте, че демокрацията се е компрометирала пред обществото и трябва да се замени. Защо смятате така?
- В България много неща, идващи отвън, най-вече от Западна Европа, през последните години бяха твърде силно изкривени. Демокрацията като устройство на обществото, като начин на неговото функциониране претърпя силно деформиране. Практически под нейната дреха се прикри цяла политическа клика, която перфектно си бе разпределила ролите - едните си заплюха лявото, другите - дясното, но всъщност всички произлизат от БКП и от висшите тоталитарни държавни структури - явни или тайни. Това са хора, подготвяни по време на тоталитарния режим, които владеят умението да манипулират и които просто си прехвърлят през четири години топката. До голяма степен те планираха различните етапи, през които преминахме, включително и кризите и излизането от тях. И това променя категорично смисъла на нашата демокрация. За западните общества тя е нещо, до което се е стигнало след дълги борби. В България бе насадена от хора, които не са демократично мислещи. И затова бе мъртвородена у нас.
По сходен начин отговарям и на въпроса дали Гвардия ще бъде лява или дясна партия. Защото лявото и дясното у нас не се основават на реални предпоставки и съобразени с тях идеологии.
Каква все пак е идейната платформа на Гвардия, след като претендирате, че водещ принцип за вас няма да бъде лявото или дясното, консервативното или либералното?
- Водещият ни принцип ще бъде българокрацията, която означава да преследваш във всичко националния интерес. Чрез изискването за българокрация бихме искали да провокираме политиците, които сега ни сервират едно споразумение, зад което прозира национален нихилизъм. Тези партии, които днес представляват българския политически елит, реално не защитават националния интерес.
Искате да покажете едно по-различно лице на национализма, така ли?
- Вижте, преди 9 септември 1944 г. не е имало чисто националистически партии, а национално-патриотични движения, на които в голяма степен днес прилича Българският национален съюз с лидер Боян Расате. Това са били граждански обединения на патриотично настроени хора, които на доброволен принцип са правели чудесни неща на ползу роду - спортни и културни празници, събирали са средства за построяване на читалища, църкви и пр. Не е имало нужда от националистически партии, доколкото се е подразбирало, че националните идеали се изповядват от всички действащи политически формации. Сега се появи необходимост от тях, защото т. нар. демокрация, която синьо-червеният комплот ни наложи през годините на преход, вече толкова явно уронва националните интереси, че се налага национализмът, който иначе е присъщ за всеки нормален българин, да стане политическа концепция и програма за действие на една или друга партия.
Някои обаче ги смущава това, че БНС поддържа близки отношения със Съюза на българските национални легиони. Заедно с тях отбелязахте годишнината от убийството на ген. Христо Луков - известния водач на легионите и горещ поддръжник на нацизма. Новото политическо движение ще продължи ли тази линия?
- Веднага бих искал да отгранича Гвардия от Българския национален съюз, който е патриотична и младежка по същество гражданска организация. Да, наистина един от нейните патрони е ген. Христо Луков - в качеството му на български патриот, защитавал България и на бойното поле, и впоследствие като политик. Не приемам, че чрез някакви свои постъпки е поставил под заплаха българската кауза и е нарушил националния интерес. От друга страна, вече чухте по време на учредителния сбор на Гвардия, че се обявяваме за социален патриотизъм. Тоест ще се стремим към политически проект за промяна на България, а новоучреденото движение ще бъде инструмент за постигането на тази цел.
Да поговорим за червения цвят и неговото значение за вас. Някои вече ви нарекоха червеноризци. На учредителния сбор на Гвардия определихте за празник на новото движение 1 май. Говорите за социално лице на изповядвания от вас национализъм, акцентирайки върху ролята на държавата. Това начин на кокетиране с левия електорат ли е, или недоверие в либералните идеи?
- Ние отправяме ясни, недвусмислени послания и не кокетираме с никого. Неслучайно сме избрали червения цвят, който според нас е символ на борбата за социална справедливост. Спрели сме се на него умишлено, както и на празника 1 май, защото бихме искали да подскажем, че сме социално ориентирани, че търсим диалог с хората, които са разочаровани от партията, която ги излъга. За нас национализмът не е размахване на юмруци срещу американските бази и бездействие, когато за пореден път цената на тока или парното скача. За нас национално отговорната политика е в решаването на най-належащите проблеми. Българската държава под влиянието на чужди интереси и на продажни политици твърде бързо, бих казал шоково, въведе либерализацията, далеч преди да се е създала средната класа, преди да има надеждно защитен български капитал, преди да се е развило гражданското общество. Държавата абсолютно безотговорно се оттегли от много сфери, които трябваше да еволюират под прекия й контрол, а не да се оставят на самотек. Бидейки слаба, тя де факто работи срещу интересите на гражданите, а ние ще се стремим да реабилитираме нейната сила и значимост, за да може отново да се превърне в естествен водач на българското общество до момента, в който то ще може напълно естествено да се либерализира.
Няма ли да се превърнете в партия Анти Атака?
- Вижте, най-малкото Атака би могла да ни бъде някакъв коректив. Вярно е, че тя прокламира, че ще се ръководи от някои национални идеи и принципи, включително и социално ориентирани, но аз не съм видял да прави нещо полезно за хората, за подобряване на техния хал, освен да размахва юмруци по митинги и да се занимава с пропъждането на свои членове, набедени за предатели. Атака компрометира избирането си в парламента, защото не отговори на очакванията на хората и затова тя няма бъдеще.
Като че ли закъсняхте с учредяването на Гвардия, защото ГЕРБ вече отнема немалка част от членовете на Атака, които може би щяха да се присъединят към вас?
- Ние следваме собствен път. Има процеси, на които не можем да влияем. Смятам, че учредихме навреме Гвардия, тоест когато това назря като необходимост и когато осъзнахме в какво би могла да бъде нашата роля, за да има смисъл от регистрирането ни като политическо движение. Не трябва да гледаме на политиката като на игра в казино, където залагаш на правилното число. Необходимо да извървиш своя път, докато се почувстваш готов за новото поприще. Дори и това да означава по-малък електорат, по-важното е, когато отидем при него, да сме убедени напълно в това, което искаме да му кажем.
Кого ще подкрепите на президентските избори?
- За момента моето лично виждане, а и това на политическия съвет на Гвардия е, че най-вероятно няма да се включим в тях. Не виждаме кого от очертаващите се кандидати бихме могли да подкрепим. Макар че нещата са доста неясни...
Съществува ли вариант да подкрепите Бойко Борисов, ако той все пак реши да се кандидатира за президент?
- Моята лична прогноза е, че той няма да направи това. Действително столичният кмет би послужил прекрасно на десните партии в борбата им срещу Георги Първанов, но той би се опитал сам да овладее дясното пространство, преди да направи каквото и да било в негова полза. Нашата първа изява може да бъде в местните избори, разбира се, ако нещо извънредно не се случи междувременно. В момента сме заети с изграждането на структури в цялата страна.
В колко области вече имате организации?
- В 12 областни града и продължаваме активно да работим в останалите. Но не бихме приели за координатор и не бихме създали регионална структура самоцелно, преди да сме убедени напълно в хората, които ще я представляват.
Вие самият сте реализирал се бизнесмен и неведнъж сте казвали, че за изграждането на новата формация ще разчитате много на представителите на дребния и средния бизнес, чиито интереси ще се нуждаят от особена защита след приемането ни в Европейския съюз. Получихте ли очакваната подкрепа от бизнеса и защо смятате, че предприемаческото съсловие ще бъде изправено пред сериозни изпитания в скоро време?
- При изграждането на всяка от нашите регионални структури действително разчитаме много на хората със собствен бизнес. А това, че аз самият, а и някои други от ръководството на Гвардия също се занимаваме с бизнес, ни помага да разбираме по-добре проблемите им. Те произтичат от това, че тези хора са държани в неведение за онова, което ще им се случи, след като влезем в Евросъюза. Очакването, че ще настъпи благоденствие, е дълбоко погрешно. Смятам, че на цялото българско общество му предстои мъчителна адаптация, която ще трае дълго време, през което ще има масови фалити на много предприятия. Необходимо е честно да алармираме родния предприемач, за да не се вайка, когато се счупи каруцата, а да си асфалтира пътя, преди да мине по него.
Твърде любопитна е презентацията в ИНТЕРНЕТ на рекламната фирма Идалго груп, на която сте собственик. Името идалго ви е дошло наум по време на сън преди няколко години. А как ви хрумна идеята за Гвардия и защо решихте да се превърнете от един идалго в гвардеец?
- За първи път някой ми задава подобен въпрос. Най-напред нека изясним защо избрах такова име на моята фирма. Идалгосите са били средновековни благородници, които по някаква причина са били лишени от наследство. Те се скитали из Европа и разчитали само на силата на своето оръжие и талант. Рицар, фехтoвач, трубадур, лентяй, поет, любовник, артист - това се е разбирало под Hidalgo. Хора на духа, свободни от пари и имоти. Идалго е един много романтичен проект в живота ми и аз съм емоционално обвързан с него. Бях служител в чуждестранна компания и една нощ сънувах, че ще имам своя фирма, която ще се казва именно така. А гвардейството е нещо съвсем различно. По сходен начин имах предчувствието, че след бизнеса ще се занимавам с общественополезна дейност, изискваща друг вид отговорност. В политиката започваш да преосмисляш себе си като социален човек и затова мисленето ти трябва да бъде по-широко, а начините, по които комуникираш с хората - по-различни. Няма ясно написани правила, а само едно убеждение, което трябва много тактично да наложиш на по-широк кръг хора. Това е моята функция в Гвардия - бих искал да разширя максимално кръга на хората, с които говорим, и особено на тези, които ни разбират. Не съм професионален политик и, да си призная, не бих искал да са ми присъщи повечето от качествата на сегашните политици. Но съм уверен, че днешната политическа класа ще бъде изцяло сменена в близките години. Под гвардейци разбирам хора, които са готови както някогашните възрожденски революционери да оставят на заден план семейство, бизнес и всичко друго, което прави живота им по-комфортен, за да се посветят на усърдна работа за просперитета на българската нация. Това са хора, които милеят от сърце за делото. Ние имаме много умни български политици, но истинската политика изисква освен ум и сърце. Гвардейците ще работят със сърце за българската кауза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във