Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕЦБ ще си финансира еврозоната, нека сега „умниците“ да коментират, заяви Борисов

Европейският съюз дава 140 млн. евро за 17 проекта, включително и такъв за ваксини. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг, по време на който коментира най-важните решения, които са били взети на Европейския съвет снощи.

"Европейският съвет подкрепи действията на ЕЦБ за финансиране на страни от Еврозоната, оставям на „умниците“, които се изказваха за членството ни, да коментират", коментира премиерът и подчерта, че ЕК е призована да ускори действията си в подкрепа на осигуряването на неотложно и адекватно предоставяне на медицинско оборудване в целия ЕС, което е най-належащият приоритетен въпрос.

"Ако държавите от ЕС имат наличен плат, България може да шие и да изнася предпазни облекла.  Оказва се, че нашите заводи, нашите облекла много бързо се е разпространило… Буквално австрийският канцлер Себастиан Курц каза: “Бойко, искам днес да ни дадеш. Моля ти се, свършиха ни облеклата!”. А е Австрия – най-доброто място за живот. Така че тук ще направим услуга на нашите заводи и кроячници, защото казах, че ако си намерят плат, защото платът е кът – ние си го тъчем в България, имаме огромни възможности да шием облеклата. Така че, ако в ЕС има държави, които имат наличен плат, съответно да го докарат, да им го ушием и да им го изнесем. Комисията взе решение да ни сертифицират още в понеделник. Около 3 месеца е сертифицирането за подобно нещо, те искат в понеделник. Еврокомисарят по търговията още в понеделник иска да издаде сертификати. Може да си представите в каква криза се намира Европа", коментира Борисов.

Премиерът обяви също, че страната ни закупува 1 милион теста за COVID-19. От тях 600 000 ще бъдат от тези, които дават най-достоверен резултат, а останалите 400 000 ще бъдат от т. нар. бързи тестове.  По този начин България ни ще се подготви за масово тестване на населението, което на този етап от разпространението на заболяването все още не е необходимо.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във