Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕБВР ЩЕ ПРОВЕРЯВА ИНВЕСТИЦИИТЕ СИ

Четиричленна делегация на ЕБВР, водена от Карън Шепърт, ще посети България, за да направи ревизия на ефективността на инвестираните у нас средства. От 1992 до 1998 г. Европейската банка е дала 341 млн. ECU под формата на дългосрочни кредити и дялови участия по 28 проекта, чиято обща стойност е 1.28 млрд. ECU. Най-големи са сумите, с които ЕБВР е кредитирала проектите за реконструкция на железниците - над 41.7 млн. ECU, за транзитните пътища - 39.9 млн. ECU, за ТЕЦ Марица-изток 2 - 39.8 млн. ECU, за създаване на тържища - 32.5 млн. ECU, и за БТК - 32 млн. ECU. Около половината от направените досега инвестиции на банката са в частния сектор, като една голяма част от тях са под формата на участие в капитала на различни дружества.


ЕБВР инвестира в капитала на Солвей-Соди около 35.6 млн. ECU, още 10.7 млн. ECU в ОББ, над 3.6 млн. ECU в Първа инвестиционна банка, около 3.6 млн. ECU в Данон-Сердика и близо 2.9 млн. ECU в БНП-Дрезднербанк.


Сред по-големите кредити, отпуснати на частни фирми, са 9.3 млн. ECU на Астера, над 9 млн. ECU на Сторко и близо 5.6 млн. ECU на Първа инвестиционна банка.


През тази година европейската банка е одобрила два проекта за България на обща стойност 33 млн. ECU. За проекта на Домен Бояр за развитие на винопроизводството и на пазарите за български вина, чието осъществяване ще струва 55.7 млн. ECU, тя ще отпусне кредит от 19 млн. ECU и ще участва с 1.8 млн. ECU в капитала на дружеството. ЕБВР ще кредитира с 14 млн. ECU и частното целулозно-хартиено предприятие Целхарт и ще инвестира 1.4 млн. ECU в капитала му. Одобрено е и отпускането на заеми за общо 45.8 млн. ECU на Еuromerchant Baluan Fund, на Black Sea Fund и на Advent Central Eastern Europe Fund II.


В момента Европейската банка за възстановяване и развитие работи по 15 проекта за България, оценявани за над 1 млрд. ECU. Тя смята да се включи в тях, като осигури финансиране за 317 млн. ECU. Само един от въпросните 15 проекта е свързан с държавния сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във