Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕБВР ЩЕ ПРОДАДЕ АКЦИИТЕ СИ В БИБ ЗА ТРИ ГОДИНИ

Г-жо Уорън, как завършиха преговорите за продажба на дела на ЕБВР в Българска инвестиционна банка?


- Както беше писано и в пресата, ЕБВР реши да продаде своите акции на стратегическия си партньор Търговска банка на Гърция в българската кредитна институция. Процесът ще отнеме три години, защото ние искаме още известно време да работим заедно в БИБ. Не мога да ви съобщя цената, по която ще продадем акциите си, защото тя е търговска тайна.


Смятате ли в скоро време да продадете дела си в ОББ, като се имат предвид слуховете, че съдружниците ви от Опенхаймер се готвят да продадат техния?


- Нямаме никакво намерение да продадем своя дял в ОББ. Както в случая с БИБ, в една банка ние оставаме акционери за период от четири до седем години. Обикновено в този срок ние успяваме да постигнем своите цели и тогава продаваме своите дялове. Преструктурирането на една държавна банка отнема значително време.


Що се отнася до намеренията на Опенхаймер, би трябвало да попитате тях. Естествено като инвеститор в зараждащите се пазари те са в една особена ситуация, различна от тази на другите акционери в ОББ, но все още не са продали своя дял и ние продължаваме да работим заедно.


Смятате ли да участвате по някакъв начин в приватзицията на Пощенска банка?


- ЕБВР винаги участва в приватизацията на една банка заедно със стратегически партньор и ако правителството желае нашето участие. Ние не бяхме обвързани по никакъв начин със сделката за Пощенска банка, освен че бяхме готови да подкрепим Националната банка на Гърция, ако тя бе спечелила. Когато през декември миналата година бе обявен нов срок за участие в приватизацията на Пощенска банка, ние сметнахме, че това не е правилно, тъй като се промениха правилата. Ако някой ни предложи участие в нейния капитал, след като приватизационната сделка завърши, това е нещо, което бихме обсъждали. Но в момента ние не водим такива разговори. Няма причина обаче да не ги водим за в бъдеще. Готови сме да участваме в приватизацията на другите банки, ако някой стратегически партньор ни го предложи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във